Meteorolog
Deana jobbar som meteorolog på SVT, vilket innebär både att arbeta journalistiskt som TV-meteorolog och att bevaka nyheter kring vädrets utveckling i både Sverige och internationellt studera väderfenomen och rita grafik och kartor.
Hur kom det sig att du valde att plugga till Meteorolog?
Jag är född och uppvuxen i Kroatien i en liten stad längs kusten. Jag upptäckte mitt intresse för meteorologi redan i grundskolan, när jag åkte på semester med familjen till Kroatiska kusten och upplevde oväder på nära håll (regnskurar, hagel, åska, kraftiga vindar…)
Det är spännande med åska och kraftiga regnskurar, hur vädret bildas och hur man prognostiserar vädret. I mitt arbete ingår mycket fysik och matematik, vilket jag också tycker är roligt.
Jag tog en magisterexamen i fysik, inriktning meteorologi vid universitetet i Belgrad, Serbien och har jobbat som prognosmeteorolog samt med vädermodifiering på Serbiens motsvarighet till SMHI.
Var utbildningen svår?
Inte så svår skulle jag säga, men väldigt intensiv med mycket matematik och fysik samt programmering.
Berätta kort om ditt jobb, vad innebär det att jobba som Meteorolog?
Det är väldigt spännande, jag älskar det här jobbet. Man är inte bara meteorolog utan jobbar också journalistiskt. En del av arbetet är att leta efter nyheter kring vädret både här i Sverige och i resten av världen. Vi gör väderprognoser på kort och lång sikt samt ritar kartor och förbereder grafik för olika väderhändelser och väderfenomen.
Blev det som du hade tänkt från början?
Prognoserna blir inte alltid det, haha! Det är bara en väderprognos, det vill säga den uttrycker den mest sannolika väderutvecklingen. Det finns alltid en vis osäkerhet i prognoserna. Meteorologi är visserligen en exakt vetenskap men man kan ändå inte göra prognoser hundra procent säkra. Det är många olika faktorer som kan spela in som leder till att en prognos skiljer sig från den faktiska väderutvecklingen.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det här är ett jobb som ständigt innebär nya utmaningar. Det gör det roligt och att jobba som TV-meteorolog innebär mycket kontakt med publiken som ger ofta feedback och är väldigt engagerade.
Finns det något med ditt jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?
Man ska vara medveten om att vi befinner oss i ständig utveckling, både inom det rent TV-tekniska (kameraträning, språk, kroppsspråk mm) och det meteorologiska (klimatförändringar, modelldataförändringar, modelltolkning mm). Det innebär att man måste vara nyfiken och beredd på ett livslångt lärande.
Vilket råd skulle du ge till andra som funderar på att studera till Meteorolog?
Man behöver vara duktig på matematik och fysik för att förstå atmosfärens rörelse och dynamiska processer.