Nutritionist

Bettinas jobbar som nutritionist på Risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket, bl.a. med att ta fram underlag baserat på vad vetenskapliga studier visarför att besvara olika frågor om nutrition

Hur kom det sig att du valde att plugga till Nutritionist?

Jag började egentligen mina universitetsstudier med att läsa språk och kommunikationsvetenskap. En av kurserna handlade om hälsokommunikation och jag tror att det var där som intresset för folkhälsa väcktes. Att det blev just nutrition var nog en kombination av fascination för ämnet och timing.

Var utbildningen svår?

Det är väl en högst subjektiv bedömning och beror på var man lägger ribban och hur mycket tid man lägger ned. En del kurser handlade mycket om att lära sig begrepp och mekanismer utantill så har man svårt för det kanske tröskeln är högre. 

Berätta kort om ditt jobb, vad innebär det att jobba som Nutritionist?

Idag jobbar jag som nutritionist vid Risk- och nyttovärderingsavdelningen vid Livsmedelsverket. Mina dagar ser egentligen väldigt olika ut och det är också det som är roligt. En stor del av jobbet handlar om att ta fram underlag baserat på vad vetenskapliga studier visar för att besvara olika frågor om nutrition, till exempel för att kunna ta fram kostråd till olika grupper. Då söker jag av litteraturen och läser mycket rapporter.

Jag jobbar också med området ”nya livsmedel”, det vill säga livsmedel som ännu inte konsumerats på den europeiska marknaden i någon större utsträckning. Där handlar mitt jobb om att utvärdera om det kan innebära några specifika hälsorisker med att introducera ett nytt livsmedel för konsumenter.

Jag är även en av talespersonerna på vår avdelning så jag har med jämna mellanrum kontakt med media, till exempel för att kommentera en studie eller ge fördjupad information i samband med research.

Blev det som du hade tänkt från början?

Både ja och nej. Jag blev nyfiken på forskning under utbildningen och fortsatte att doktorera direkt efter grundutbildningen. Jag insåg med tiden att jag skulle trivas bättre att jobba utanför akademin och även om vägen inte varit spikrak jobbar jag nu med två av mina favoritområden – nutrition och folkhälsa. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Att få jobba med något som berör så många och att få lära sig nya saker hela tiden.

Finns det något med ditt jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Utbildningen var, i alla fall när jag gick den, väldigt forskningsinriktad så det var naturligt att ganska många av mina kursare gick vidare till doktorandstudier. Man ska inte förvänta sig att det ska dyka upp mängder av jobbannonser som söker just en nutritionist utan man behöver själv se i vilket sammanhang ens kompetens kan göra nytta.

Vilket råd skulle du ge till andra som funderar på att studera till Nutritionist?

Jag tror på att vässa sin profil med någon kompletterande kompetens som marknadsföring, hållbarhet eller toxikologi. Var nyfiken, ta kontakt med personer som verkar ha ett roligt jobb, var beredd att lära dig nya saker även efter en tid på arbetsmarknaden. Tveka inte att ta dig an uppgifter som kanske inte precis är det du tänk från början – du lär dig massor!

 

Vår expert på det här yrket och din väg genom studier och karriär

Sacos förbund arbetar med att hjälpa medlemmar och förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på yrkena och utbildningarna de företräder. De står också bakom texterna om yrken på de här sidorna. Om du har ytterligare frågor kan du ställa dem här nedanför, så svarar våra experter.