Oceanograf
Josefina arbetar som oceanograf på SMHIs prognosavdelning
Hur kom det sig att du valde att plugga till Oceanograf?
Jag har alltid älskat havet och velat bidra till en god havsmiljö. Det tilltalade mig att kunna bidra till att värna om miljön i havet med hjälp av matte, fysik och programmering som jag gillar så mycket.
Var utbildningen svår?
Bitvis var utbildningen svår, speciellt på masternivå. Vi studenter var noga med att hjälpa varandra och plugga tillsammans, och då blev det mycket lättare. Oftast varvades enklare med svårare kurser så man fick tid att återhämta sig och plugga lite extra om det blev omtenta.
Berätta kort om ditt jobb, vad innebär det att jobba som Oceanograf?
Jag arbetar som oceanograf på SMHIs prognosavdelning. Ungefär hälften av min tid testkör och förbättrar jag en oceanografisk modell som beskriver vattenkvalité. Det innebär att jag programmerar, skriver rapporter och analyserar och kommunicerar resultaten till bland annat Länsstyrelser och Havs- och Vattenmyndigheten. Några dagar varje månad är jag vakthavande oceanograf vilket innebär att jag håller koll på havsvattenståndet och väderläget längs Sveriges kust med hjälp av modeller och observationer. Om det behövs utfärdar jag varningar som visas på vår hemsida. Ibland blir jag intervjuad av journalister om till exempel varningsläget i havet eller om algblomningar.
Blev det som du hade tänkt från början?
Både ja och nej. När jag började på universitetet trodde jag att oceanografi var för svårt för mig så jag riktade in mig på att bli biolog. Men efter ett tag insåg jag att jag älskar att programmera och att oceanografi faktiskt inte var så svårt utan snarare jätteintressant och roligt! Efter det blev det mesta som jag tänkt mig då jag efter ett studiebesök direkt riktade in mig på att kunna jobba på SMHI som oceanograf. Nu jobbar jag med naturvetenskap varje dag vilket jag vetat sen länge att jag skulle göra.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att det är omväxlande. Jag kan snöa in mig på detaljer och kluriga problemställningar på kontoret vissa dagar och andra dagar är actionfyllda med snabba beslut, produktion av texter till radio och möten kring varningsläget i havet. Det är en bra balans mellan vetenskap, samverkan, självständigt arbete, problemlösning och kommunikation. Dessutom finns det många fina förmåner att arbeta som statlig tjänsteman, som lite längre semester och högre ersättning vid föräldraledighet. I vår grupp har vi väldigt flexibel arbetstid också och möjlighet att ibland arbeta hemifrån.
Finns det något med ditt jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?
Att man i vissa fall inte både kan vara petig med exakt vad man vill jobba med och var man bor. Jobben finns därute, men att man kan behöva flytta för att få det jobbet man känner sig menad för.
Vilket råd skulle du ge till andra som funderar på att studera till Oceanograf?
Om du var jätteduktig på gymnasiet, få inte panik om du kommer till universitetet och märker att många kan mer än du. Hjälp varandra istället. Du kommer investera tusentals timmar på att träna din hjärna på universitetet, men glöm inte den fysiska träningen också. Det mår hjärnan bra av. Läs om du kan lite extra statistik, programmering och GIS (för det är i min erfarenhet väldigt eftertraktat och bra att kunna i många situationer). Underskatta inte att ha kul, var med kompisar och träna regelbundet vid sidan av plugget. Det behövs i längden för att hålla uppe humöret och orka ta sig igenom svårare delar i utbildningen.