Präst

Sofia arbetar som präs. Hon möter glädje och sorg, unga och gamla och allt där emellan varje dag

Hur kom det sig att du valde att plugga till präst?

Jag fann min plats i Svenska kyrkan efter min konfirmationstid. Jag blev aktiv i olika grupper i kyrkan; sjöng i ungdomskör, tog hand om söndagsskolan osv. Jag trivdes helt enkelt väldigt bra i kyrkan och var nyfiken på Gud och Bibeln. Då förstod jag dock inte att jag skulle bli präst en dag utan mina mål fanns inom ekonomi och det var den inriktningen jag hade på gymnasiet. Men sommaren innan jag skulle börja tredje året på gymnasiet började en stark längtan inom mig växa om att få bli präst. Då pratade jag med min konfirmandpräst som stärkte och peppade mig till att våga pröva och ta steget till att börja plugga.

Var utbildningen svår?

Jag tror att alla utbildningar, oavsett vilken man väljer, har sina svårigheter och utmaningar, så även prästutbildningen. Men jag tror man blir hjälpt av att man läser något man brinner för och tycker är relevant. När man ska läsa till präst så följer man två spår. Det ena spåret gör man på högskola eller universitet med inriktning på teologi och målet är en magisterexamen. Sedan läser man ett spår mot Svenska kyrkan och det stift som man valt att prästvigas i. Det är egentligen detta spår som är avgörande om du får bli präst eller inte. I detta spår ingår en antagningskonferens som prövar personens kallelse och lämplighet. Man måste bli godkänd för att få ta steget att bli präst. Det ingår mycket praktik i utbildningen vilket jag tycker är bra för då får du verkligen en inblick i hur det är att vara präst och man får använda de verktyg man läser om i verkligheten. 

Berätta kort om ditt jobb, vad innebär det att jobba som präst?

När jag var liten trodde jag att präster bara jobbar på söndagar, men ack vad fel jag hade. Att vara präst är ett 24/7 arbete, men man är inte alltid i tjänst. Att arbeta som präst innebär att man möter glädje och sorg, unga och gamla och allt där emellan varje dag. På morgonen kan du träffa en sprudlande glad familj som precis fått barn och vill döpa för att sedan på eftermiddagen möta sorgen och ha en begravning. Som präst delar du människor alla livsskeenden och får vandra tillsammans med dem en bit på livets väg.

Blev det som du hade tänkt från början?

Jag tycker nog att min bild av hur en präst har det och arbetar stämde bra med verkligheten.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är alla möten som det möjliggör. Jag tycker det är jätteroligt att träffa nya människor och det är en förmån att få möjlighet att lära känna dem och få dela livets alla med och motgångar. Varje människa är ett mysterium och har sin egen historia och det är fantastiskt att få en liten inblick i det.

Finns det något med ditt jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Det är viktigt att man är beredd på att arbetet pendlar mellan sorg och glädje i princip varje dag och att det inte är ett vanligt 8-17 jobb. Det gäller att hitta ett sätt att förhålla sig till detta. Att tro på Gud är en viktig del i arbetet, inte bara att predika och prata om, utan det är också viktigt att ha en egen personlig tro, det är den tron som bär dig i ditt arbete.

Vilket råd skulle du ge till andra som funderar på att studera till präst?

Känner du en längtan eller funderar på att bli präst så våga pröva! Prata med någon präst du känner eller som finns i din närhet. Jag fick ofta höra att jag var för ung för att bli präst och att jag skulle vänta några år med att börja plugga. Idag är jag jätteglad över att jag vågade pröva för jag hade definitivt inte varit så här glad och harmonisk med mig själv om jag inte hade gjort det.