Socionom, behandlingssekreterare

Sanja jobbar som behandlingssekreterare/familjebehandlare på socialtjänsten

Hur tänkte du när du valde utbildning?

Jag valde att läsa en kurs i psykologi efter studenten och blev fast! Jag ville lära mig mer om hur psykologiska faktorer påverkar människor och blev senare inriktad mot barn och ungdomar.

Var studierna svåra?

Beteendevetenskap innebär mycket läsning och det händer ofta att texterna är på engelska (många studier är från USA). Detta ökade svårighetsgraden när man skulle plugga inför en tenta men så länge man har kvar intresset för ämnet så kan det kännas lättare. I övrigt kan jag inte påstå att studierna var svåra i stora drag – föreläsningar och litteraturen var ofta mycket intressanta och spännande!

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du?

Som behandlingssekreterare/familjebehandlare på socialtjänsten får jag arbeta förebyggande och träffar barn upp till 10 år som lever i svåra situationer. Det kan handla om föräldrar som skall skilja sig eller är skilda och har konflikter emellan, föräldrar som har missbruk eller är kriminellt aktiva eller att barnen blir utsatta för våld hemma. Mina arbetsuppgifter är beroende av som står i uppdraget från socialsekreterare, därför kan de se olika ut. Exempelvis kan det handla att ha barnsamtal med barn, föräldrastöd till föräldrar eller vårdnadshavare eller umgänge med föräldrar som inte längre har kvar sina barn hemma. Det är varierande arbetsuppgifter och varje dag kan se olika ut.

Det ingår även att dokumentera varje dag efter man har träffat en klient.

Blev det som du hade tänkt?

Jag vill tro att det blev bättre till och med! Man lär sig så mycket i själva yrket och att kunna komplettera det med utbildningen är något som jag värderar högt. I början var jag osäker hur klienter skulle bemöta mig då jag är relativt ung och inte har barn ännu, men jag har än inte varit med om en negativ upplevelse utan snarare bara positivt. Jag skulle tro att det ligger i hur man bemöter andra människor.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att erbjuda barn en god stund – oavsett om det är 20 min eller 1 timma.

Finns det något med ditt yrke/jobb som du tycker är viktigt att vara medveten om

Jag skulle nog tro att det är viktigt att ha barnsinne och att kunna våga vara lite ”barnslig” och inte så seriös. Många barn som vi träffar har många seriösa vuxna runt om kring sig och då kan det vara skönt att man kan möta dem på samma nivå när de kommer hit. En annan sak som är viktigt att vara medveten om är att det kommer bli svårt att inse att barn far illa – men då är det viktigt att ha kollegor som kan stötta och finnas tillgängliga för en.

Vilket råd skulle du ge till andra som ska välja utbildning?

Välj en utbildning där du kan se dig själv växa inom. Att utvecklas som individ anser jag är ett viktigt mål att ha när man läser en utbildning och att man så klart tycker att utbildning är spännande och rolig!