Tandläkare

Nikoo Bazsefidpay, 25 år, blev färdig tandläkare för två år sedan. Idag arbetar hon på Folktandvården i Tyresö. Hon har också hunnit med att ta initiativet till organisationen ”Tandläkare utan gränser” i Sverige.

"När jag var liten drömde jag om att bli pilot eller hjärnkirurg eller lärare, eller... jag hade massor av drömyrken. Sedan när det var dags att välja på riktigt visste jag redan från början att jag ville jobba med människor, inom vården.

Att valet föll på just tandläkareutbildningen på Karolinska Institutet var ingen slump.

"Jag och min bästa vän tog reda på allt vi kunde om olika utbildningar. Vi diskuterade med studievägledaren på gymnasiet och läste alla broschyrer vi kom över. Själv pratade jag också mycket med en släkting som var läkare, men kom så småningom fram till att läkarjobbet nog skulle bli för tufft eftersom jag är en väldigt känslosam person. Det är trots allt inte lika vanligt att patienterna dör för en tandläkare."

Under studietiden på Karolinska hann Nikoo också med att starta den svenska grenen av Tandläkare utan gränser. Idén kom när hon letade efter en plats som volontär och hittade den närmaste i Danmark. Idag är organisationen uppe i 400 medlemmar. De första grupperna har redan varit ute.

Utbildning är en självklarhet för Nikoo, som tycker om att drömma starka drömmar.

"Mitt motto är att ingenting är omöjligt, om du vill något så kämpa för det och jag älskar att plugga! Utbildning är väldigt viktigt men alla kan lyckas i livet. Det är viljan och målmedvetenheten som väger tyngst."