Tandläkare

Adrian jobbar som tandläkare inom Folktandvården på en klinik tillsammans med fem andra tandläkare, två tandhygienister och ett dussin tandsköterskor

Hur tänkte du när du valde utbildning?

För mig var det en kombination av olika faktorer som gjorde att jag valde just tandläkarutbildningen. Dels har jag alltid velat arbeta inom ett socialt yrke. Då jag alltid drivits av en vilja att hjälpa andra människor så kändes ett yrke inom vården helt enkelt som att slå två flugor i en smäll. Det som lockade med tandläkare var sedan den kreativa sidan, att man arbetar med händerna och får skapa något framför sina egna ögon. Dessutom uppfattade jag tandläkaryrket som ett flexibelt yrke med många möjligheter, både när det gäller arbetstider men också att till exempel starta eget eller arbeta utomlands.

Var studierna svåra?

Ska man studera till tandläkare får man räkna med ett högt studietempo och stundvis hög arbetsbelastning. Detta beror framförallt på att det under utbildningen är många obligatoriska timmar förlagda på kliniktjänstgöring. Därutöver går oftast flera teorikurser parallellt vilket gör att större delen av inläsningstimmarna förläggs till fritiden. När det kommer till svårighetsnivån på kurserna är den inte mycket högre än nivån inom de naturvetenskapliga ämnena under gymnasiet. Det som dock är lite mer krävande är just att det stundvis kan vara många kurser att studera till samtidigt, inte helt olikt gymnasiet det heller.

Berätta kort om ditt jobb, vad gör du just nu?

Just nu jobbar jag som tandläkare inom Folktandvården på en klinik tillsammans med fem andra tandläkare, två andra tandhygienister och ett dussin tandsköterskor. Dagarna består till största delen av inbokade patienter, där undersökningar varvas med alltifrån lagningar och tandutdragningar till protetiska arbeten (tandersättningar i till exempel porslin och guld) och kirurgi. En viss del av tiden under dagen är även förlagd till jourverksamhet där patienter med främst värk, utslagna tänder eller lossnade fyllningar söker hjälp. Under dagarna får man till patientstolen välkomna alltifrån barn så små som endast något år fyllda, till hundraåringar.

Blev det som du hade tänkt från början?

Till viss del blev det precis som jag tänkt mig. Hela mötet i patientsituationen och upplägget för arbetet var inte så svårt att föreställa sig, då tandvård är något som nästan alla kommit i kontakt med. Samtidigt var det mycket som jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Framförallt fick jag under utbildningens gång upp ögonen för hur otroligt varierat arbetet som tandläkare faktiskt är. Ska jag vara ärlig så hade jag inte heller trott att arbetet skulle vara så roligt som det faktiskt visade sig vara.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa med jobbet är alla människor man möter som man lyckas hjälpa med diverse besvär, oftast direkt på plats. Det finns få saker som ger så mycket tillbaka som att se leendet hos tacksamma patienter som precis botats från svår tandvärk eller som fått nya tänder att visa upp. Dessutom är arbetet som sagt väldigt varierat och man ställs ständigt för nya utmaningar där man måste tänka till ordentligt, ingen dag är den andra lik helt enkelt. Tempot är oftast också rätt högt vilket gör att tiden går väldigt snabbt på jobbet.

Finns det något med ditt yrke som du tycker är viktigt att vara medveten om innan man bestämmer sig för det?

Tandläkaryrket ställer stora krav på personligt engagemang, intresse för människor och det krävs att man har en utpräglad känsla för service och kvalitet. Det kan inte understrykas nog hur viktigt den sociala kompetensen är, då det är ett yrke där du kommer att möta människor i alla åldrar och personer med olika socioekonomiska samt kulturella bakgrunder. Som tandläkare leder och samarbetar man med hela tandvårdsteamet. Det är därför viktigt att du har en känsla för teamarbete och är bra på att samarbeta. Den vård som tandläkaren utför är också avancerad ur både teknisk och allmänmedicinsk synvinkel.

Vilket råd skulle du ge till andra som vill bli jobba med samma som du?

Som tandläkare ställer de flesta oftast mycket höga krav på sig själva, både under studierna men också i arbetslivet. Mitt bästa råd är därför att alltid ställa rimliga krav på sig själv. Kom ihåg att det är mänskligt att fela och att det är oftast så som man utvecklas.

 

Vår expert på det här yrket och din väg genom studier och karriär

Sacos förbund arbetar med att hjälpa medlemmar och förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på yrkena och utbildningarna de företräder. De står också bakom texterna om yrken på de här sidorna. Om du har ytterligare frågor kan du ställa dem här nedanför, så svarar våra experter.