Ställ rätt frågor i högskolevalet – hitta rätt utbildning för dig

Funderar du på vilken utbildning du ska välja? Tyvärr kan kvalitet och innehåll variera stort på olika utbildningar vid olika lärosäten. Därför är det bra om du tänker igenom vad som är viktigast just för dig.

Publicerad: Onsdag 5 apr 2017

Senast uppdaterad: Onsdag 5 apr 2017

Pär Karlsson, kommunikatör på Saco, arbetar med att ge dig så bra information som möjligt inför ditt studieval. Ett påläst och medvetet val gör att du vet vad du kan förvänta dig när du börjar din utbildning. Nedan delar Pär med sig av sina bästa tips för dig som kommande student.

Välj dina viktigaste frågor

Vill du att utbildningen ska innehålla praktikmöjligheter? Eller är antalet lärarledda timmar viktigare för dig? Oavsett vilka funderingar du har gällande de olika utbildningarna så kan Saco hjälpa dig att ställa rätt frågor och att skicka dem vidare till universitet och högskolor.

Här kan du få hjälp av Saco att ställa rätt frågor:

http://www.saco.se/studieval--karriar/studieval/framat---vad-vill-jag/jamfor-utbildningar

Jämför utbildningar

När du får svar kan du jämföra hur olika utbildningar och lärosäten står sig mot varandra. Då ökar chansen att du väljer en utbildning som passar dig och dina önskemål.

Skaffa information

Ta reda på så mycket som möjligt om arbetsmarknaden och de utbildningar du funderar på. Du har bättre möjligheter att påverka din framtid under studierna om du har koll på vad som väntar efteråt.

Var noggrann!

Tänk på att utbildning är en investering i både tid och pengar.