Arkitekt

Är du en kreativ problemlösare som vill vara med och påverka hur framtidens livsmiljöer utformas? Läs mer för att ta reda på om arkitektyrket är något för dig.

Publicerad: Fredag 10 jun 2016

Senast uppdaterad: Måndag 23 jul 2018

Att som arkitekt jobba på arkitektkontor och rita hus innebär att du omsätter beställarens drömmar och idéer från första skissen till en tänkt verklighet. I rollen ingår att analysera, ifrågasätta och tolka vad byggherren vill göra och växla upp det till något konkret.

Du kan också jobba i en kommun. Då är din uppgift att vara kommunens förlängda arm som myndighetsperson, kravställare och rådgivare, i en och samma person. Det är viktigt att kommunicera med allmänheten, företagare, politiker med flera och uppmuntra till utveckling i kommunen.

I både privat sektor och i kommunen är det arkitekten som jobbar för att kvaliteten ska finnas kvar i den färdiga byggnaden och inte försvinna under projektets gång. Arkitekter kan även jobba med att förvalta och utveckla kulturarvet samt med utredningar och forskning. 

Läs mer om de andra arkitektyrkena: inredningsarkitekt, landskapsarkitekt och planeringsarkitekt för att vara säker på att du väljer rätt inriktning från första början. 

Var och hur kan du arbeta som arkitekt?

Hur utbildar du dig till arkitekt?

Behörighet

Utlandsstudier

Hur mycket tjänar en arkitekt före skatt?

Arbetsmarknaden

Jobba i Sverige med en utländsk arkitektexamen

Jobba utomlands med din svenska arkitektexamen

Sveriges arkitekter är Sacos expert på arkitektyrken

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.

Sveriges Arkitekter

www.arkitekt.se