Dramapedagog

Dramapedagoger kombinerar pedagogiskt och konstnärligt arbete. De arbetar med lekar, rollspel och improvisationer tillsammans med gruppdeltagare som själva får uppleva och pröva olika situationer för att till exempel lösa en konflikt. Detta arbete kräver att man är kreativ och utåtriktad.

Kort om dramapedagog


 

Som dramapedagog arbetar du med att utbilda människor med pedagogiska och konstnärliga metoder. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att utveckla människors förmåga att utrycka sig. Dramapedagoger är verksam inom många olika sektorer - allt från skola, kultur och folkbildning till hälsa, vård och i det privata näringslivet. Du kan även arbeta som egenföretagare, till exempel med amatörteaterverksamhet.

Utbildningar till dramapedagog finns på flera olika folkhögskolor och universitet. För att antas till dramapedagogutbildningen krävs tidigare erfarenhet av drama/teater samt pedagogisk erfarenhet och minst ett års arbetslivserfarenhet.

Jobbet


Vad jobbar dramapedagoger med?

Dramapedagoger kan arbeta inom många olika fält och med olika ålderskategorier, från dramalek med små barn till forumspel med vuxna. Dramapedagoger sysslar inte alltid med drama som konstform (teater/film) utan utgår från den mer ursprungliga innebörden av uttrycket. Drama är att "gestalta genom handling".

Förhållandet mellan drama som konst och den pedagogiska aspekten, dramapedagogik, är dock något som diskuterats inom dramapedagogiken under flera decennier. Arbetsplatser för dramapedagoger är framförallt hela skolsektorn, kulturskola, amatörteaterverksamhet eller vårdinstitutioner.

Utbildning


Hur blir man dramapedagog?

Utbildningar till dramapedagog finns på folkhögskolor och universitet. För närvarande driver Västerbergs Folkhögskola i Gästrikland en tvåårig utbildning för dramapedagoger. Läs mer på lg.se/vasterberg

Källa och mer information

www.arbetsformedlingen.se (sök på yrken A-Ö)

För mer information om utbildningar se utbildningsinfo.se eller studera.nu.

Detta är inte ett av Sacos yrken

Dansare tillhör inte de yrken som Sacoförbunden representerar och vi kan därför inte besvara frågor om yrket och utbildningen.