Konsult

Akademiker arbetar ofta som konsulter. Att vara konsult innebär att du tar uppdrag hos olika uppdragsgivare. En konsult kan antingen vara företagare eller anställd på ett konsult- eller bemanningsföretag.

Kort om konsult


Det positiva med att vara konsult är att du får träffa många nya människor, du bygger upp ett nätverk och får en inblick i många olika verksamheter. Det är lärorikt och utvecklande, men det krävs att du är social, trygg i dig själv, flexibel och serviceinriktad. Konsulter är ofta experter på något och anlitas för att de kan leverera högre kvalitet eller insikter som är svåra att få när du är för involverad i verksamheten.

Konsulter på bemanningsföretag är ofta ersättare för personer som är frånvarande en tid eller anlitas för uppdrag/projekt som inte är en del av den löpande verksamheten. Att arbeta på ett bemanningsföretag kan vara ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden eller att få möjlighet att byta bransch. Oavsett vilken typ av konsult du är kan uppdragen variera i längd. Ibland sträcker sig uppdragen över flera år och ibland bara några timmar.

Det finns konsulter inom i stort sett alla områden. Naturvetare och ingenjörer kan till exempel arbeta som teknikkonsulter, kommunikatörer som PR-konsulter och ekonomer som ekonomikonsulter etc. Konsult kan du med andra ord bli oavsett vilken högskoleutbildning du väljer.


Sacos experter på det här yrket

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.