Podiater

En podiater arbetar med att bedöma åkommor och behandla fotsår, deformiteter och felställningar i foten med avlastningar och korrigerande hjälpmedel.

Kort om podiater


En podiater arbetar med att bedöma åkommor och behandla fotsår, deformiteter och felställningar med avlastningar och korrigerande hjälpmedel. En podiater behandlar förhårdnader, liktornar, sprickor, vårtor och sårrevisioner. I arbetsuppgifterna ingår också att rekommendera fotbeklädnad för speciella sjukdomstillstånd, föreskriva ortopediska hjälpmedel för att förebygg, behandla och korrigera rörelseinskränkande åkommor samt att informera och undervisa patienter och anhöriga. En podiater jobbar antingen i egen etablering eller inom landstinget.

Utbildningen är etablerad utomlands. 2009 beslutade Karolinska Institutet att lägga den svenska utbildningen vilande. Därför utbildas inga podiatriker idag i Sverige, men det kan komma att ändras om något universitet tar upp utbildningen igen. Det finns dock fria kurser i podiatri på Karolinska Institutet och det finns även planer på en vidareutbildning på masternivå. Följ utvecklingen på studera.nu

Läs också mer på www.srat.se

För att få veta var det finns en podiater vänligen besök https://podiatriskmedicin.wordpress.com

SRAT är Sacos experter på det här yrket

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.