Var och hur kan man arbeta som polis

Arbetet i yttre tjänst

Du kan jobba som polis i många olika uppdrag och roller. Polisens arbete i yttre tjänst, dvs. de poliser man ser ute på gatan, är till största delen ingripandepoliser (där man hjälper människor i nöd, ofta efter samtal till 112).

En stor del av det vardagliga arbetet består av utredningsåtgärder som att ta upp anmälningar, hålla förhör och ta föremål i beslag. Sådana åtgärder kräver att polisen har kunskap om vilka lagar som gäller. Varje brott innebär alltid noggrann dokumentation och därför tillbringar även en polis i yttre tjänst en del arbetstid inomhus framför datorn. Noggrann dokumentation är förutsättningen för att ett ärende ska kunna bedömas rättssäkert, det vill säga att på rätt grund gå till åtal eller läggas ner.

Polisen finns tillgänglig dygnet runt, året om. Det innebär att man som polis i regel arbetar skift. Dvs. dagtid men även kvällar, nätter, helger och röda dagar.

Vanliga arbetsuppgifter

  • Rycka ut på larm.
  • Närvara vid större evenemang, exempelvis fotbollsmatcher, demonstrationer och konserter.
  • Utreda ärenden där personer gripits för stöld eller snatteri i butik eller varuhus.
  • Trafikkontroller.
  • Omhänderta påverkade personer.
  • Hantera våldsamma familjesituationer.
  • Hålla ordning vid krogar och andra uteställen där människor samlas.

Arbetet med att utreda brott

Brotten som utreds är till största del inbrott, skadegörelse, bedrägerier, stölder och misshandel, men kan även omfatta mord och annan grövre brottslighet.

Utredningsarbetet leds av en förundersökningsledare från polisen eller av en åklagare som beslutar och bestämmer över vilka åtgärder som behöver vidtas. Mycket av arbetet sker i yttre tjänst, av personal i ingripandeverksamheten. Att vara utredare innebär till stor del att hålla förhör med vittnen, målsäganden (den som drabbats av brottet) och misstänkta. Det är viktigt att vara lyhörd, noggrann och opartisk.

Arbetet innebär också att hantera bevis, som exempelvis övervakningsfilmer, spår som säkrats av kriminaltekniker eller andra beslag.

Andra tjänster

Det finns många vägar att välja som polis. Utöver att jobba i yttre tjänst eller som utredare kan man arbeta som spanare, brottsoffersamordnare, områdespolis, sjöpolis, polis i utlandstjänst, kriminaltekniker, hundförare, polisryttare, bombtekniker, internetinhämtare, underrättelseanalytiker, it-forensiker med mera. Det finns även mycket goda möjligheter att utvecklas i olika chefs- och ledarroller.

Läs mer om polisarbetet på www.polisen.se/blipolis