Var och hur kan man arbeta som polis

Arbetet i yttre tjänst

Polisens arbete i yttre tjänst, dvs. de poliser man ser ute på gatan, är till största delen indelat i närpolis- och ingripandeverksamhet (där man hjälper människor i nöd, ofta efter samtal till 112).

En stor del av polisens vardagliga arbete innebär utredningsåtgärder som att ta upp anmälningar, hålla förhör och ta föremål i beslag. Sådana åtgärder kräver att polisen har kunskap om vilka lagar som gäller. Varje brott innebär alltid noggrann dokumentation och därför tillbringar även en polis i yttre tjänst mycket arbetstid inomhus framför datorn. Noggrann dokumentation är förutsättningen för att ett ärende ska kunna bedömas rättsenligt, det vill säga att på rätt grund gå till åtal eller läggas ner.

Polisen finns tillgänglig dygnet runt, året om. Det innebär att man som polis kan arbeta dagtid men även kvällar, nätter, helger och röda dagar. Det är viktigt att tänka på innan du bestämmer dig för att söka till polisutbildningen.

Vanliga arbetsuppgifter

  • Närvara vid större evenemang, exempelvis fotbollsmatcher, demonstrationer och konserter
  • Utreda ärenden där personer gripits på bar gärning för stöld eller snatteri i butik eller varuhus
  • Trafikkontroller
  • Omhänderta påverkade personer
  • Hantera våldsamma familjesituationer
  • Hålla ordning vid krogar och andra uteställen där människor samlas

Arbetet med att utreda brott

Brotten som utreds är till största del inbrott, skadegörelse, bedrägerier, stölder och misshandel, men kan även omfatta mord och annan grövre brottslighet.

Utredningsarbetet leds av en polisiär förundersökningsledare eller åklagare som beslutar och bestämmer över vilka åtgärder som behöver vidtas. Mycket av arbetet sker i yttre tjänst, av personal i ingripandeverksamheten. Att vara utredare innebär till stor del att hålla förhör med vittnen, målsäganden (den som drabbats av brottet) och misstänkta. Det är viktigt att vara lyhörd, noggrann och opartisk.

Arbetet innebär också att hantera bevis, som exempelvis övervakningsfilmer, spår som säkrats av kriminaltekniker eller andra beslag.

Andra tjänster

Det finns många vägar att välja som polis. Utöver att jobba i yttre tjänst eller som utredare kan man arbeta som spanare, brottsoffersamordnare, områdespolis, sjöpolis, polis i utlandstjänst, kriminaltekniker, hundförare, polisryttare, bombtekniker, internetinhämtare, underrättelseanalytiker, it-forensiker med mera. Det finns även mycket goda möjligheter att utvecklas i olika chefs- och ledarroller.

Läs mer om polisarbetet på www.polisen.se/blipolis