Fem strategier för svar på tal

Det kan vara knepigt att veta vad man ska säga när man plötsligt befinner sig i en situation där civilkuraget behövs. För att underlätta innehåller detta avsnitt förslag på svar på tal.

Senast uppdaterad: Tisdag 26 feb 2019

1. Visa att det inte är roligt

Säg helt enkelt: "Det är inte roligt att skämta på bekostnad av andra, särskilt inte grupper som på olika sätt är utsatta för diskriminering/rasism/funkofobi/transfobi/etc."

2. Få med dig fler

Du är antagligen inte ensam om att tycka att händelsen är fel. Få med dig fler i det du säger genom att lägga till att det är fler som håller med. Exempelvis: "Jag tycker det är roligare när det inte sker på någons bekostnad – de flesta håller nog med mig om det."

3. Ställ en effektiv motfråga

Avbryt personen som precis sagt något kränkande och fråga: "Hur menar du nu, när du säger så?" Frågan tvingar personen att behöva förklara sig själv och synliggör orimligheten i uttalandet. Fortsätter personen att säga dumheter kan du upprepa frågan: "jamen hur då, vad menar du exakt?"

4. Syna värderingen

Förklara varför det som sagts står emot alla människors lika värde: "Jag håller inte med dig, jag tycker att alla människor är lika värda."

5. Ta det öga mot öga

Om det känns svårt att ta upp händelsen i storgrupp, ta upp det med personen senare: "Det där du sade igår, jag tycker inte det är okej att säga så. Det är rasistiskt/sexistiskt/etc. och inget jag sympatiserar med."