Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Hitta bostad

Bostad är en viktig pusselbit för dig som inte ska plugga på din hemort och alltså inte kan bo kvar hemma.

Du måste vara aktiv, eftersom en lägenhet kan annonseras ut på förmiddagen och försvinna redan efter lunch.

Titta gärna på den här filmen från Studera.nu för att få lite tips:

Så fixar du bostad from Studera.nu on Vimeo.

Bra att tänka på när du söker bostad

Andrahandskontrakt

Var alltid försiktig när du tecknar andrahandskontrakt! Det förekommer tyvärr bedrägerier och därför är det viktigt att du kollar upp noga att lägenheten faktiskt finns, och att den som hyr ut den har rätt att göra så.

Du behöver känna dina rättigheter och vara noga med vad du skriver på, så att du inte binder dig till ett osäkert eller olagligt kontrakt. Be någon mera erfaren om hjälp om du är osäker. Om du känner att du blivit lurad eller felaktigt behandlad kan du i efterhand göra en anmälan till hyresnämnden och eventuellt få tillbaka pengarna. Spara därför all dokumentation, inte bara kontrakt utom också eventuell mejlkonversation och annat som kan fungera som bevis ifall du skulle bli lurad.

Var inte för kräsen med VAR du vill bo

Det är oftast lättare att hitta en lägenhet längre ut från centrum och det kan mycket väl vara ända sättet för dig att få den första bostaden. Ta reda på hur transporten fungerar, speciellt på kvällar och helger. Går pendeln, tåget eller bussen raka vägen till jobbet, skolan, flick-/pojkvännen eller bästisen. Det mest effektiva är att själv resa ut till olika förorter för att bilda sin egen uppfattning. 

Vissa kommuner och/eller högskolor har bostadsgarantier

Hyresgarantier kan vara en möjlighet, som inte alla kommuner erbjuder, men som kan vara till hjälp. Kontakta den aktuella kommunen och fråga vilka möjligheter som finns.

Bo tillsammans med andra

Om du kan tänka dig att bo tillsammans med andra har du fler möjligheter, eftersom ni då kan välja en större bostad och dela på kostnaden. På vissa orter kan det vara lättare att hitta en fyra än en etta. Ofta krävs det att endast en person står för kontraktet, vilket kan bli besvärligt om någon av din sambor får för sig att flytta plötsligt. Skriv därför ett kontrakt med ömsesidig uppsägningstid med varandra. Eller kontrollera om hyresvärden kan erbjuda "kompiskontrakt".

Berätta för så många som möjligt om att du söker bostad

Använd ditt kontaktnät effektivt, t.ex. olika mejlinglistor eller använd bostadssajter.

Du vet aldrig när ett bostadserbjudande dyker upp, därför ska dina papper alltid vara redo. Det gäller oftast personbevis, anställningsintyg, referenser, inkomst, bankutdrag och antagningsbevis om man ska börja plugga m.m. Försök ordna en borgensman om du misstänker att dina papper inte duger. Genom att vara förbered skapar du både trovärdighet och visar att du är ordningsam, vilket ökar chansen att skaffa ett kontrakt. Ge ALDRIG upp! Även om det ibland känns hopplöst, skall man alltid vara trevlig och artig. Man vet aldrig vem som kan tänkas bli ens framtida hyresvärd!

Publicerad: 2015-01-16

Senast uppdaterad: 2015-01-16

Dela sidan