Planeringsguide

Ett genomtänkt utbildningsval kräver en hel del tid och arbete av dig. Vi försöker här guida dig genom vägvalsprocessens olika steg

Nyckelord:
Studieval

Planera utbildningsvalet, hur då och varför?

Jag behöver inte planera. Jag vet redan vad jag ska plugga.

Du kanske vet precis vad du vill bli. Du kanske har haft ett drömyrke ända sedan du var riktigt liten. Om detta stämmer in på dig är du avundsvärd. Eller? Du kanske begränsar dig? Se studievägledare Ingmar Andersson tankar kring detta på Väljayrkebloggen.

Du som redan har bestämt dig behöver ändå ta reda på en hel del,  som till exempel vad det här yrket eller utbildningen innebär och vilka förutsättningar som väntar dig. Därför har även du nytta av att göra en del efterforskningar. Var finns det bästa utbildningsalternativet för dig? Hur ser arbetsmarknaden ut? Finns det någon inriktning du kan välja för att bli mera attraktiv för arbetsgivarna? Hur ser löneutvecklingen ut?

Dig rekommenderar vi att du läser om yrket i Yrken A-Ö och kollar Framtidsutsikter för att se hur arbetsmarknaden förväntas bli om fem år.

Du som är osäker eller inte vet alls

Du som inte vet vad du vill göra efter gymnasiet får hjälp att komma igång och strukturera ditt val här. Du är inte ensam och du behöver inte heller känna att detta är ett beslut som kommer att avgöra hur resten av ditt liv blir. Man kan alltid ändra sig om det blir fel. I de här blogginläggen på Väljayrkebloggen kan du se att många har väldigt krokiga vägar genom sina karriärer. Dessutom kommer du förmodligen (som många andra) att halka in på nya spår som helt oväntat dyker upp i din väg. Just nu handlar det om att bygga en grund som du fortsättar att utvecklas utifrån resten av livet och din väg kan bli rak eller krokig, det finns inget bra eller dåligt. 

Är du redo att börja?

Inåt Vem är jag