Arkitektyrken

Det finns fyra olika sorters arkitekter: (byggnads)- Arkitekt, Planeringsarkitekt, Inredningsarkitekt och Landskapsarkitekt

Det finns fyra olika sorters arkitekter:

(byggnads)- Arkitekt, Planeringsarkitekt, Inredningsarkitekt och Landskapsarkitekt. Arkitektens uppgift är att skapa fungerande och tilltalande lösningar för byggnader och dess inredningar, stadsdelar och miljöer i städer, samhällen och i naturlandskapet utifrån tekniska, ekonomiska, funktionella, estetiska, sociala och ekologiska förutsättningar. En arkitekt ritar och beskriver miljöer av olika slag, allt från rum och byggnader till landskap och städer.

Att arbeta som arkitekt innebär att kunna sammanväga en rad olika behov och krav och omsätta dessa till ett gestaltat förslag. I arbetet ingår att vara spindeln i nätet under hela byggtiden. Därför behöver en arkitekt vara bra på att kommunicera både muntligt, i skrift och med olika sorters bilder.

Läs om respektive arkitektyrke under Arkitekt, Inredningsarkitekt, Landskapsarkitekt och Planeringsarkitekt

 

Gör arkitektquizet - testa dina kunskaper och läs samtidigt

Podcast - intervju med arkitekter

Podcast med Maria som är socionom och jobbar som familjebehandlar

Vi har intervjuat två arkitektstudenter med olika inriktningar, lyssna och bli inspirerad!

Rebecca Norberg läser till landskapsarkitekt, lyssna på vad hon har att berätta

Carl Darenlind läser till arkitekt (byggnad). Lyssna på honom

 

Sacos experter på det här yrket

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i många olika karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan. Om du har ytterligare frågor kan du ställa dem här nedanför..

Sveriges Arkitekter

www.arkitekt.se