Arkitektyrken

Det finns fyra olika sorters arkitekter: (byggnads)- Arkitekt, Planeringsarkitekt, Inredningsarkitekt och Landskapsarkitekt

Arkitektens uppgift är att skapa fungerande och tilltalande lösningar för byggnader, stadsdelar och miljöer i städer, samhällen och i naturlandskapet utifrån tekniska, ekonomiska, funktionella, estetiska, sociala och ekologiska förutsättningar.

En arkitekt ritar och beskriver miljöer av olika slag, allt från rum och byggnader till landskap och städer. Att arbeta som arkitekt innebär att kunna sammanväga en rad olika behov och krav och omsätta dessa till ett gestaltat förslag. I arbetet ingår att vara spindeln i nätet under hela byggtiden. Därför behöver en arkitekt vara bra på att kommunicera både muntligt, i skrift och med olika sorters bilder.

Var och hur kan man arbeta som arkitekt

Utbildning för att bli arkitekt

Behörighet

Utlandsstudier

Lön före skatt

Arbetsmarknaden för en arkitekt idag

En liten djupdykning i Arkitektyrket

Här finns intervjuer och podcasts med yrkesverksamma och blivande arkitekter samt titta på filmat seminarium om arkitektyrken på Saco Studentmässa.

Gör arkitektquizet - testa dina kunskaper och läs samtidigt

Podcast - intervju med arkitekter

Podcast med Maria som är socionom och jobbar som familjebehandlar

Vi har intervjuat två arkitektstudenter med olika inriktningar, lyssna och bli inspirerad!

Rebecca Norberg läser till landskapsarkitekt, lyssna på vad hon har att berätta

Carl Darenlind läser till arkitekt (byggnad). Lyssna på honom

 

Sacos experter på det här yrket

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i många olika karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan. Om du har ytterligare frågor kan du ställa dem här nedanför..

Sveriges Arkitekter

www.arkitekt.se