Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Arbetsmiljöingenjör

En arbetsmiljöingenjör arbetar med säkerhet på arbetsplatsen och har till uppgift att se till så att alla kan gå till arbetet utan att riskera hälsan.

Kort om arbetsmiljöingenjörer

En arbetsmiljöingenjör arbetar med säkerhet på arbetsplatsen och har till uppgift att se till så att alla kan gå till arbetet utan att riskera hälsan. Du arbetar med att förhindra olyckor och förebygga skador genom att identifiera och utreda fysiska och kemiska risker. Konkret kan det handla om att värdera risker för brand, explosion eller att se till att medarbetarna inte skadas av buller, strålning, damm, smitta eller kemikalier.


Arbetsmiljöingenjörers jobb


Arbetsmiljöingenjörers lön

Enligt Naturvetarnas lönestatistik för år 2022 tjänar de flesta arbetsmiljöingenjörer cirka 45 800 kr/mån. Läs mer under Naturvetare eller Naturvetarnas karriärinformation för arbetsmiljö.

Finns det jobb för arbetsmiljöingenjörer?

Arbetsmarknaden för nyexaminerade idag: balans 
Prognos för nyexaminerade till år 2028: balans 
För erfarna: liten konkurrens om jobben (det är brist på erfarna arbetsmiljöingenjörer

Prognosens osäkerhet uppskattas till 3 för nyexaminerade, på en skala från 1 till 5, där 1 innebär en mycket låg osäkerhet och 5 innebär en mycket hög osäkerhet. 

Det arbetar ungefär 1 900 arbetsmiljöingenjörer/-inspektörer på svensk arbetsmarknad. Naturvetarnas bedömning är att det i nuläget är balans på arbetsmarknaden och fortsatt kommer vara det de närmsta åren 

Läs mer om prognoserna i Saco:s arbetsmarknadprognos Framtidsutsikter eller ta del av Naturvetarnas arbetsmarknadsinformation för utbildade inom arbetsmiljö.

Vad jobbar arbetsmiljöingenjörer med?

I det dagliga arbetet ingår att identifiera, mäta och utreda fysiska och kemiska risker på arbetsplatsen, samt att genomföra åtgärder och se till att alla på arbetsplatsen har tillräcklig kunskap om de risker som finns och hur de kan undvikas, samt att följa upp detta arbete.

Konkret kan det handla om att identifiera risker för brand, explosion eller att se till att medarbetare inte tar skada av buller, strålning, dammpartiklar eller kemiska ämnen. Det kan dels röra sig om sedan länge kända risker, dels om nya risker som uppkommer på grund av användningen av nya produkter, material eller arbetssätt. På senare tid har till exempel användningen av nanomaterial uppmärksammats.

Arbetsmiljöingenjören är skicklig på att kommunicera risker till ansvariga chefer och lösa arbetsmiljöproblem genom att föreslå adekvata lösningar. Det kan handla om att införa nya arbetsrutiner eller att ställa krav på underleverantörerna. Arbetsmiljöingenjören bidrar också med kunskap om arbetsmiljölagstiftningen och håller ofta i kontakter med myndigheter. De implementerar arbetsmiljöledningssystem och certifieringssystem.

Många arbetsmiljöingenjörer arbetar som konsulter på teknikkonsultföretag eller inom företagshälsovården. I större verksamheter finns också alltid arbetsmiljöexperter, som då framförallt har rollen som internkonsulter, projektledare eller samordnare.En del arbetsmiljöingenjörer arbetar med processäkerhet inom industrin. Riskerna är då ofta mer storskaliga och kan även få konsekvenser för omgivningen.

Arbetsmiljöingenjörer kallades tidigare för skyddsingenjörer. En del arbetar också på Arbetsmiljöverket som arbetsmiljöinspektörer. Det finns cirka 270 inspektörer anställda på Arbetsmiljöverket.

Det finns cirka 1 000 akademiker utbildade för att hantera biologiska och kemiska risker på arbetsmarknaden i nuläget.

Yrkes- och miljöhygieniker

På landstingens arbets- och miljömedicinska kliniker finns naturvetare som har specialistkompetens inom arbets- och miljömedicin.

Yrkes- och miljöhygieniker har ofta en forskarexamen och ägnar sig åt forskning, patientutredningar samt gör exponeringsutredningar på uppdrag av olika verksamheter. Det kan till exempel röra sig om biologiska risker i form av mögel och bakterier i fuktskadade byggnader.

Yrkeshygieniker arbetar främst med arbetsmiljön och miljöhygieniker med den yttre miljön och bostadsmiljön. Naturvetarna uppskattar att det finns cirka 200 miljö- och yrkeshygieniker på arbetsmarknaden.

För mer information se http://symf.nu.

Utbildning till arbetsmiljöingenjör


Om utbildningen

Vägarna till yrket kan gå via flera olika naturvetar- och ingenjörsutbildningar, ibland efter påbyggnad i form av ett magister- eller masterprogram. KTH i Stockholm utbildar arbetsmiljöingenjörer på masterprogrammet Teknik, arbete och hälsa. Det finns också flera yrkeshögskolor som erbjuder utbildningar för att bli arbetsmiljöingenjör.

Hur lång är utbildningen?

Om man väljer studier vid högskola eller universitet, innebär utbildningen tre-fem års studier. Väljer man i stället en yrkeshögskola är utbildningen på två år.

Här kan du studera

KTH i Stockholm utbildar arbetsmiljöingenjörer på masterprogrammet Teknik, arbete och hälsa.

Folkuniversitetet och Yrkeshögskolan erbjuder utbildningar till arbetsmiljöingenjör.

Se studera.nu för mer information om utbildningar inom arbetsmiljöområdet.

Behörighet

Examen inom det teknisk-naturvetenskapliga området eller yrkesexamen om minst 180 hp inom motsvarande områden såsom kandidat- eller högskoleingenjörsexamen. För mer utförlig information sök på arbetsmiljöteknik på Antagning.se eller Studera.nu.

Utlandsstudier

Det brukar finnas möjlighet till utbyte med andra länder. Kontakta det lärosäte du vill läsa vid för mer information. Kontaktuppgifter finns på Studera.nu

Har du en utländsk examen?

För att arbetsgivare lättare ska förstå vad du har för kunskaper är det bra att ha översatt din utländska utbildning till motsvarande utbildning i Sverige. Om du har en avslutad utländsk högskoleutbildning kan du få den bedömd av Universitets- och högskolerådet, UHR. Du får då ett dokument (utlåtande) som du kan använda för att visa vilken utländsk examen du har när du söker jobb. Utlåtandet anger kortfattat vilken svensk examen din utländska examen motsvarar. Läs mer på www.uhr.se

Bedömningen är gratis. Arbetsgivare kan snabbt få hjälp att bedöma utbildning. Detta är också kostnadsfritt. Det är också möjligt att söka jobb utan att ha ett utlåtande från UHR.

Do You Have a Foreign University Degree?  

If you have a foreign qualification, such as a university degree, the Swedish Council for Higher Education can assist you with an evaluation. The degree certificate is free of charge and translates your foreign degree to a Swedish equivalent, which may facilitate the hiring process to your future job.  

Read more on www.uhr.se 

The evaluation of your qualification at the Swedish Council for Higher Education can also be utilized by employers that want to determine the Swedish equivalent of your degree or qualification. Nonetheless, you are eligible to apply for jobs without a statement from the Swedish Council for Higher Education. 

   

Naturvetarna är Sacos expert på naturvetaryrken

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.

Naturvetarna

www.naturvetarna.se

Sveriges Ingenjörer

www.sverigesingenjorer.se
Publicerad: 2014-06-23

Senast uppdaterad: 2023-11-22

Dela sidan