Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Statistiker

Statistiker arbetar med att planera, genomföra och tolka undersökningar. Att kunna analysera data och använda statistiska metoder är centralt.

Gilbert Fontana, statistiker på Saco. Foto: Johanna Henriksson

Kort om statistiker


Statistiker gör prognoser marknadsundersökningar, kvalitetskontroller m.m. De kan även arbeta med att utveckla statistiska metoder på forskningsinstitutioner eller som analytiker hos Finansinspektionen. Statistiker behövs inom de flesta områden hos såväl myndigheter och kommuner som privata företag. Det finns många utbildningar vid universitet och högskolor i landet med olika inriktningar inom statistik.

Du kan läsa ett treårigt kandidatprogram men också magister- eller masterprogram som är mer inriktade på ämnet statistik eller data- och matematisk analys.

 

 
Statistikers jobb


Statistikers lön

Enligt Naturvetarnas lönestatistik för år 2022 tjänar de flesta statistiker cirka 45 300 kr/mån. Medianlönen för nyexaminerade statistiker är cirka 38 000 kr/mån. 

På den här sidan kan du jämföra månadslöner, livslöner och möjlighet till löneutveckling för många olika högskoleutbildningar.

Finns det jobb för statistiker?

Arbetsmarknaden för nyexaminerade idag: liten konkurrens 
Prognos för nyexaminerade till år 2028: liten konkurrens 
 
Prognosens osäkerhet uppskattas till 3 för nyexaminerade, på en skala från 1 till 5, där 1 innebär en mycket låg osäkerhet och 5 innebär en mycket hög osäkerhet. 

Enligt SCB RAMS (2021) finns det ungefär 2 700st med en statistikutbildning på svensk arbetsmarknad. Siffran bedöms vara lågt tilltagen eftersom flera samhällsvetenskapliga utbildningar till stor del kan bestå av kurser i datahantering och statistik. Naturvetarnas bedömning är att det är stor konkurrens om jobb för nyexaminerade och liten konkurrens om jobb för yrkeserfarna. 

Läs om jobbchanserna i Sacos arbetsmarknadsprognos Framtidsutsikter.

Vad jobbar statistiker med?

Statistiker vid forskningsinstitutioner deltar i att planera och lägga upp forskningsexperiment. Deras uppgift är då att föreslå lämpliga statistiska analysmetoder, sammanställa, bearbeta och analysera resultaten av experimentet.

En del statistiker är demografer och arbetar med befolkningsprognoser, andra aktuarier som i ett försäkringsbolag gör statistiska beräkningar på till exempel hur stor risken för dödsfall och olyckshändelser är i olika åldrar. Nationalekonomer kan arbeta med statistik och analys exempelvis inom bank- och finansvärlden. Ytterligare ett arbetsområde är inom hälsoekonomi, där man jämför, analyserar och utvärderar kostnader och effekter som rör hälsa, både ur individ- och samhällsperspektivet.

Som statistiker kan man även arbeta med biostatistik som är utveckling och tillämpning av statistiska metoder inom bland annat biologi, medicin, genetik, agrikultur, skogsvetenskap, fiske, och ekologi.

Ett växande arbetsområde för statistiker är inom datanalys, där databaser används för att få fram användbar information.

Förutom matematiska och statistiska kunskaper behövs ibland också kunskaper i andra ämnen som till exempel ekonomi, sociologi, kemi eller geografi. För mer detaljerad information se under matematiker.

Vanliga arbetsuppgifter är att göra prognosberäkningar, statistiska undersökningar, utvärderingar av olika slag, marknadsanalyser, opinionsundersökningar och kvalitetskontroller. Man kan också arbeta med att utveckla statistiska metoder för att bearbeta statistikuppgifter.


Utbildning till statistiker


Om utbildningen

Det finns flertalet utbildningar vid universitet och högskolor i landet med olika inriktningar inom statistik. Man kan läsa ett kandidat-, magister- eller masterprogram som är mer generellt inriktat på ämnet statistik eller ha en mer specifik inriktning som data-, nationalekonomisk- eller matematisk analys. Läs mer om utbildningarna, antagningskrav och inriktning vid respektive universitet eller högskola och på  Studera.nu.

Hur lång är utbildningen?

Det finns ett stort utbud med utbildningar med olika inriktningar som innehåller statistik. För att bli statistiker krävs en kandidatexamen på tre år (180 hp) med minst 90 hp statistik alternativt 60 hp statistik och 30 hp matematik. Det finns sedan möjlighet att läsa vidare på avancerad och forskarnivå på två respektive fyra år. 

Vilka inriktningar och vidareutbildningar finns?

Matematisk statistik, statistik och dataanalys, Statistisk modellering och data science, ekonomisk statistik, matematisk statistik och maskininlärning, Dataanalys och Business Intelligence är exempel på olika inriktningar som finns inom statistikområdet.

Här kan du studera

De flesta lärosätena i Sverige erbjuder utbildningar i statistik.

Behörighet

Du hittar mer information om behörighet på Antagning.se eller Studera.nu.

Utlandsstudier

Det finns god möjlighet till utbyte med andra länder när du studerar på grundnivå. 

Har du en utländsk examen?

För att arbetsgivare lättare ska förstå vad du har för kunskaper är det bra att ha översatt din utländska utbildning till motsvarande utbildning i Sverige. Om du har en avslutad utländsk högskoleutbildning kan du få den bedömd av Universitets- och högskolerådet, UHR. Du får då ett dokument (utlåtande) som du kan använda för att visa vilken utländsk examen du har när du söker jobb. Utlåtandet anger kortfattat vilken svensk examen din utländska examen motsvarar. Läs mer på www.uhr.se

Bedömningen är gratis. Arbetsgivare kan snabbt få hjälp att bedöma utbildning. Detta är också kostnadsfritt. Det är också möjligt att söka jobb utan att ha ett utlåtande från UHR.

Do You Have a Foreign University Degree?  

If you have a foreign qualification, such as a university degree, the Swedish Council for Higher Education can assist you with an evaluation. The degree certificate is free of charge and translates your foreign degree to a Swedish equivalent, which may facilitate the hiring process to your future job.  

Read more on www.uhr.se 

The evaluation of your qualification at the Swedish Council for Higher Education can also be utilized by employers that want to determine the Swedish equivalent of your degree or qualification. Nonetheless, you are eligible to apply for jobs without a statement from the Swedish Council for Higher Education.     


 

Sacos experter på det här yrket

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.

Akademikerförbundet SSR

www.akademssr.se

Akavia

www.akavia.se

Naturvetarna

www.naturvetarna.se
Publicerad: 2014-08-26

Senast uppdaterad: 2023-11-23

Dela sidan