Psykosociala arbetsmiljön i fokus

Arbetsbelastningen och arbetssituationen är extra viktiga för våra medlemmar visar webbenkäten som skickades ut till våra medlemmar. Akademiker är den grupp där den psykiska ohälsan har ökat snabbast de senaste åren framgår av en nyligen publicerad rapport från Saco. Läs mer...

Publicerad: Onsdag 5 jul 2017

Senast uppdaterad: Onsdag 5 jul 2017

Vi vill börja med att tacka er som fyllde i webbenkäten kring den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön inom Randstad/Dfind/Antenn som mejlades ut till akademikerföreningens medlemmar. Den har gett oss ett bra underlag för att veta vilka frågor vi ska prioritera i vårt samverkansarbete med arbetsgivaren. Arbetsbelastningen och arbetssituationen har visat sig vara extra viktiga för våra medlemmar.  

Så här drygt ett år efter att föreskrifterna om den organisatoriska och psykosociala arbetsmiljön (AFS 2015:4) trädde i kraft är vi inte ensamma om att jobba med detta. Saco har en del generella rapporter där man konstaterar att det finns faror med den gränslösa arbetsplatsen (klicka här) och just akademiker är de som är mest utsatta för psykisk ohälsa (klicka här). Prevent (samarbetsorgan inom arbetsmiljö för arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer) har också uppmärksammat AFS:en och har en del verktyg man kan använda som t.ex. Tips på hur man kan jobba med stress (klicka här).

Om du har problem ska du alltid vända dig till din närmaste chef (som konsult kan det vara både din konsultchef och din arbetsledare hos kund). Om du känner att du behöver prata med oss är du alltid välkommen att höra av dig arbetsmiljöombudet Ingrid Riesbeck eller någon annan i styrelsen.

Vi vill passa på att önska alla en skön, härlig och ledig semester med möjligheten att vila ut och återhämta sig ordentligt. 

Sommarhälsningar från styrelsen i Akademikerföreningen 

P.S. Är du ytterligare intresserad  av detta så kontakta gärna arbetsmiljöombudet Ingrid Riesbeck (ingrid.riesbeck@dfind.se 0733-43 44 40) D.S.