Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsbrev november 2022

Tankar kring medlemsaktivitet och årsmöte

Ordföranden har ordet

Under hösten har jag aktualiserat frågan om att även AkademikerAlliansen behöver ett rum på den sk Fackexpeditionen. Detta för att kunna träffa er medlemmar på neutral mark och även för att få bättre kontakt med ombuden från de andra förbunden. Vi har en förhoppning om att kunna få ett rum där under våren, men redan nu går det bra att låna deras samtalsrum ifall någon av er vill prata med oss i enrum. Fackexpen ligger bakom butiken Tiotilltolv och Big Boy, så det är relativt centralt.

Medlemsaktivitet

Vi hade tänkt arrangera en temalunch i februari på temat Härskartekniker, men måste tyvärr skjuta på den till maj. Däremot undrar vi om det finns intresse för en AW i februari, till exempel på Bryggargatan. Nedanstående information finns på deras hemsida. Hör av er till mig eller ert lokala fackombud i så fall, så kikar vi på ett datum då vi kan träffas och lära känna varandra lite bättre. Har ni förslag på andra ställen att träffas tar vi förstås tacksamt emot även det.

Afterwork i butiken på Ångbryggeriet onsdagar & fredagar 16:00-19:00. Drop in. Endast i butiken och bunkern.  169 kr/person. Vi serverar butikens utvalda ostar, charkuterier, snittar med olika härliga pålägg på, oliver och marmelader.. Ja men allt gott från butiken helt enkelt, serveras på bricka till er. I baren hittar ni massor med olika drycker som passar bra till.  Begränsat antal gäster. 

Årsmöte

Till årsmötet 2023 tänkte vi testa något nytt, och ha det på eftermiddagen med fika istället för lunch.  Lägg redan nu in den 21 mars, kl. 16-17. Lokal blir Gläntan, på Stadsporten. Inbjudan med dagordning och handlingar kommer i januari.

Lönekartläggning

Piteå kommun har nu genomfört den årliga lönekartläggningen, något som enligt lag ska göras varje år för att upptäcka eventuella diskriminerande löneskillnader. I Sverige har kvinnor i genomsnitt 90,1 % av mäns löner, medan det i Piteå kommun är 96,4 %. Det är alltså bättre än i övriga landet, men inte perfekt. De löneskillnader mellan kvinnor och män som man hittade kunde förklaras med någon eller flera av orsakerna löneläget vid rekrytering, alternativ arbetsmarknad, historisk lön, utökat ansvar, högre kompetens eller bättre prestation.

Ett verktyg för att säkerställa lika lön för lika arbete är tydliga lönekriterier, vilket vi på AkademikerAlliansen har lyft på otaliga möten. Under vintern ska personalavdelningen börja titta på gemensamma lönekriterier för hela kommunen. Dessa ska kunna användas som grund för chefer och medarbetare på arbetsplatserna, men kan också anpassas så det stämmer överens med varje arbetsplats mål och verksamhet.

Friskvård och förmåner

Som ni kanske vet utreds just nu vilka förmåner vi som personal ska få, och så även hur friskvården ska se ut i framtiden. Facken får vara med och tycka till, och vi har bland annat framfört vikten av att faktiskt ha kvar både friskvård och förmåner för att kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare. Men det har inte kommit till vår kännedom att friskvården ska plockas bort, frågan är snarare hur den ska organiseras och hur stort friskvårdsbidraget ska bli.

Åsa Wilén ordförande, AkademikerAlliansen

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2022-12-28

Dela sidan