Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsbrev januari 2023

Nyheter från lönerörelsen och nytt pensionsavtal

NYHETSBREV JANUARI 2023

Ordföranden har ordet

Jag hoppas att ni alla har haft vilsamma helger och att ni nu är redo att ta tag i de utmaningar som 2023 kommer att bjuda på. Förhoppningsvis fick ni i mitten på december ta del av Klas Hallbergs underhållande föreläsning, som åtminstone jag tyckte var fantastiskt rolig och väldigt givande. Det är dessutom en av de frågor som vi drivit fackligt på central nivå, att arbetsgivaren måste komma ihåg att även utbilda medarbetarna i ett tillitsbaserat arbetssätt. Kanske är ni redan framme på er arbetsplats, eller så har ni en bit kvar att gå. Förutom föreläsningen finns även ett APT-material som ska hjälpa både chefer och medarbetare på vägen.

Ny webbplats

Vår tidigare styrelsemedlem Henrik Franklin lade grunden för en lokal webbplats till oss i Piteå, och nu är den redo att lanseras. Ni hittar den på:

https://www.saco.se/lokala-webbplatser/akademikeralliansen-pitea-kommun/

Längst ned på sidan finns nyheter från Saco centralt, så titta gärna in då och då och spana in dem.

Lönerörelsen

Efter rekommendation från SKR kommer Piteå kommun att invänta industrins märke och nivån i Kommunals löneavtal innan man genomför löneöversyn 2023 för Kommunal, lärare och tjänstepersoner. Alla chefer kan fortsätta som planerat med lönesamtal utifrån lönekriterier men måste invänta att få mer information om själva lönesättningen 2023. Löneöversyn 2023 kan komma att bli försenad men alla löneökningar kommer i så fall betalas retroaktivt från 1 april 2023.

Kom ihåg att respektive fackförbund har fina tips och råd inför lönesamtalet, liksom lönecoacher för er som vill ha lite extra pepp. Se till exempel dessa från Akavia: https://www.akavia.se/rad-och-stod/lon/verktyg-for-din-lon/allt-om-lonesamtalet/

Om ni vill ha koll på vårt löneavtal så heter det HÖK T och återfinns här https://www.saco.se/lokala-webbplatser/akademikeralliansen/avtal1/

Nytt pensionsavtal

”Från och med 1 januari 2023 kommer de allra flesta som är anställda inom kommuner och regioner eller som är anställda hos arbetsgivare som tillämpar kommunala avtal (kommunal sektor) att omfattas av det helt avgiftsbestämda tjänstepensionsavtalet AKAP-KR (tidigare benämnt AKAP-KL). Samtidigt höjs pensionsavsättningen i avtalet med 1,5 procent. För de anställda som idag omfattas av KAP-KL kommer flertalet att föras över till AKAP-KR och därmed få 1,5 % högre pensionsavsättning. Vissa anställda kommer dock fortsatt att omfattas av KAP-KL. Det gäller bland annat de som har ett påbörjat intjänande av förmånsbestämd pension inom ramen för KAP-KL. Anledningen till detta är att det kan vara ofördelaktigt för den slutliga pensionen att avbryta ett påbörjat förmånsbestämt intjänande. Från och med 1 januari 2023 ändras även uttagsreglerna i de kommunala tjänstepensionsavtalen.” Källa: https://www.saco.se/lokala-webbplatser/akademikeralliansen/avtal1/viktiga-nyheter-om-tjanstepension-fran-jan-2023/

Det här med pensioner kan vara svårt och snårigt, men det är väldigt viktigt. Via länken ovan hittar du mer information som gäller oss i kommunal sektor.

Medlemsaktivitet

I nyhetsbrevet för november föreslog styrelsen att vi skulle ses på en after work i februari. Vi förstår att ni alla har fullt upp med jobb, eftersom ingen har meddelat att den är intresserad. Så vi avvaktar med en träff till senare i vår.

Under tiden rekommenderar jag att ni lyssnar på det här avsnittet av Vetenskapsradion Hälsa, som handlar om återhämtning på jobbet. Särskilt viktigt för er som känner er stressade – ta mikropauser så håller ni längre och mår bättre.

https://sverigesradio.se/avsnitt/sa-aterhamtar-du-dig-pa-jobbet-r

Årsmöte

Ni har väl fått inbjudan till årsmötet i mars? Kom ihåg att anmäla er. Övriga handlingar kommer inom kort på mailen.

 

// Åsa Wilén, ordförande AkademikerAlliansen

asa.wilen@pitea.se

Telefon: 0911-696807

Publicerad: 2023-01-24

Senast uppdaterad: 2023-01-24

Dela sidan