Hoppa till huvudinnehåll

Bli medlem i Saco-S föreningen

Saco-S är en förhandlingsorganisation för statligt anställda akademiker och består av 19 självständiga fackförbund såsom SULF, Sveriges Ingenjörer, Akavia, Lärarnas riksförbund. Antalet medlemmar uppgår till nästan 90 000. Du ingår i Saco-S och därmed Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna genom att bli medlem i ett Sacoförbund. Vilket du väljer beror på ditt yrke eller examen.

Varför medlem i ett Sacoförbund?

Kompetent rådgivning, inkomstförsäkring och Sveriges bästa lönestatistik. Det finns många skäl till att gå med i ett Sacoförbund. Som medlem i Saco-S föreningen vid Högskolan Dalarna kan du räkna med att:

  •  medlemskap ger dig möjlighet att påverka dina arbetsvillkor och din arbetssituation. Om du inte är medlem måste du till exempel följa kollektivavtalen utan att kunna påverka dess innehåll.

  •  du får tillgång till inkomstförsäkring som är av särskild vikt om du är tidsbegränsat anställd. Dessa inkomstförsäkringar gör att du får behålla större delen av din lön om du blir ofrivilligt arbetslös förutsatt att du också har a-kassa (medlem i t.ex. Akademikernas a-kassa, AEA). Om du till exempel varit medlem i SULF och AEA i 12 månader och inte varit arbetslös under denna tid får du 80 % av din a-kassegrundande lön (max 80 000 kr/mån) under 150 dagar. Om du bara har a-kassa får du endast 80 % av 18 700 kronor/mån före skatt (under de första 200 dagarna).

  •  du får högre semestertillägg än icke-medlemmar. Istället för 0,44 procent per semesterdag får du 0,49 procent. Om du tjänar 25 000 kr/månad handlar det om 438 kr höjt semestertillägg. Vid en månadslön på 50 000 kr/mån handlar det om 875 kr.

  •  du får råd, stöd och hjälp vid lönerevisioner. Om du inte är medlem får du klara detta på egen hand.

  •  förhoppningsvis kommer du aldrig i konflikt med vår arbetsgivare. Men om det skulle hända står vi vid din sida. Om du behöver rådgivning eller någon som företräder dig i en arbetsrättsliga tvist, finns vi där. 

  •  du får tillgång till facklig service i form av svar på frågor som berör regler och rättigheter ifråga om din lön, dina anställningsvillkor och din arbetssituation.

  •  du får tillgång till en rad förmåner såsom rabatt på hemförsäkringar, förmånliga medlemslån och tidningsprenumerationer.

Om du är intresserad av att bli medlem behöver du bara mejla och be om att få mer information så berättar vi om hur det går till. Och om du redan är medlem utan att vi känner till det glöm inte att höra av dig!

Hälsningar

Saco-S-föreningen vid Högskolan Dalarna genom ordförande Michail Tonkonogi, e-post mtn@du.se

P.S. Om du vill få mer information om Saco-S kan du läsa mer i broschyren till höger "Är du akademiker? Bli medlem i ett Saco-S förbund".

 

Publicerad: 2016-05-23

Senast uppdaterad: 2016-05-23

Dela artikeln