Hoppa till huvudinnehåll

Härskartekniker

Alla kommer vi i kontakt med härskartekniker på olika sätt. De kan även finnas på arbetsplatsen. Som fackligt förtroendevald kan man känna sig ensam och i en utsatt situation på sin arbetsplats. Det kan då vara bra att vara vaksam över om man blir utsatt för härskartekniker och hitta sätt att hantera dem. Det finns inga självklara sätt att hantera dem på men första steget är att identifiera och synliggöra dem. Här kan du läsa lite mer om härskartekniker.

På senare tid har flera härskartekniker definierats men grunden kommer från Berit Ås, norsk socialpsykolog som på 70-talet definierade sju begrepp som vanligtvis brukar användas för att beskriva härskartekniker. Nedan ser du exempel på Berit Ås härskartekniker.

Osynliggörande – Exempel kan vara att inte uppmärksamma en person, titta i mobilen, sucka eller prata om annat när den personen talar.

Förlöjligande – Exempel kan vara att skämtsamt avfärda någons åsikt eller att framställa någons argument som löjligt eller oviktigt.

Undanhållande av information – Exempel kan vara att inte få information man har rätt till, att man hålls utanför och inte bjuds in i olika sammanhang där man borde ha en roll.

Dubbelbestraffning – Exempel kan vara att ställas inför val och bli nedvärderad oavsett vilket val man väljer.

Påförande av skuld och skam – Exempel kan vara att bli påtalad att man inte följt informella överenskommelser eller kritiserad för att man borde tagit reda på information själv när man inte fått ta del av information.

Objektifiering – Exempel kan vara att kommentera eller ha förutfattade meningar med anledning av utseende, kön eller andra attribut.

Våld eller hot om våld – Exempel kan vara att använda sin fysiska styrka för att få sin vilja igenom. 

Vill du läsa mer om härskartekniker så kan du läsa Sunt arbetslivs artikel och Prevents tidning Arbetslivs artikel om organisationskonsulten Camilla Ländin som skrivit en bok på temat.

Publicerad: 2017-03-15

Senast uppdaterad: 2017-03-15

Dela sidan