Kurator Pernilla Unsgård, Veckans Akademiker!
”Mer av allt!” För att visa den stora mångfalden av akademikeryrken i Malmö stad presenteras under 2015 en porträttserie med ett axplock av våra medlemmar. I korta intervjuer avslöjas vägen till drömyrket, önskemål om arbetet, kloka tankar kring facket och det specifika med yrkesrollen. Här presenteras kurator Pernilla Unsgård på Rönnenskolan, Grundskoleförvaltningen (Foto: Karin Rogius).
Varför valde du att utbilda dig till socionom?
Det var egentligen en slump. Jag jobbade inom LSS-verksamhet och blev intresserad. Jag sökte både socialpedagogprogrammet i Malmö och socionomutbildningen i Lund. Socionomutbildningen lät spännande – inte minst för att den var i Lund. Jag kom in på båda utbildningarna, och valde socionomutbildningen.
Om du kunde önska, vad skulle du behöva för att underlätta ditt arbete?
Mer av allt! Jag skulle gärna vilja slippa att jaga fondpengar för att ekonomin kring elevhälsan ska gå runt. Det finns väldigt mycket forskning om elevernas psykosociala arbetsmiljö, men dessvärre ingen personal som kan omsätta den i praktiken. Rektorerna är medvetna om detta, men fokus läggs oftare på PISA-resultaten än annat. Jag skulle önska mer uppmärksamhet på den psykosociala elevhälsan i den offentliga debatten.
Vad betyder facket för dig som akademiker?
Facket betyder jättemycket. Jag har själv varit aktiv i SSR:s styrelse, men har valt att ta en paus för att fokusera på annat. Genom facket kommer man in i ett sammanhang där man har möjlighet att påverka. För mig är det en självklarhet att vara med.
Beskriv din yrkesroll med tre ord!
Belönande, utmanande, spännande!
Senast uppdaterad: 2015-02-10