Hoppa till huvudinnehåll

Saco Studentmässa 21-22 november

I november hölls den årliga Saco Studentmässan i Hyllie. Nytt för i år var samarbetet med Malmö stad. Ett tjugotal yrkesrepresentanter från olika Sacoförbund fanns på plats för att informera om studieval, akademikeryrken och arbetsuppgifter! På bilden syns Magnus Waldeborn, museiintendent vid Malmö Museer och Veronica Wallinder, arbetsgivarrepresentant för Malmö stad. (Foto: Karin Rogius)

Fredagen den 21 november och lördagen den 22 hölls Saco Studentmässa på Malmömässan i Hyllie.

Nytt för året var samarbetet med Malmö stad, som genom Studentmässan ville betona rollen som arbetsgivare och slå ett slag för återväxten av den akademiska kompetensen.

Ett tjugotal yrkesrepresentanter från olika Sacoförbund fanns på plats för att informera om studieval, akademikeryrken och arbetsuppgifter. Totalt fanns ett utbud av närmare 100 utställare och lika många seminarier.

Mässhallarna fylldes snabbt av ungdomar från olika gymnasieskolor. Montrarna för Lunds universitet, Malmö högskola och Försvarsmakten utvecklades ganska snart till publikmagneter. I Saco-montern blev informatörerna från Sveriges Tandläkarförbund, Psykologförbundet och Läkarförbundet de mest utfrågade.

I vimlet fanns Sheila från Drottning Blankas Gymnasieskola i Malmö, som menade att det stora utbudet gjorde valet komplicerat. Genom Studentmässan hoppades hon få större klarhet om vilken eftergymnasial utbildning som passar. Tim, från Kattegattgymnasiet i Halmstad, hade sökt mycket utbildningsinformation via internet och därför kommit långt i sin planering. Nu återstod valet av studieort och att hitta den kvalitetsmässigt bästa utbildningen.  

På Arbetsförmedlingens seminarium ”Var finns jobben om fem till tio år?” fanns Matilda från Polhemskolan i Lund. Hon ville gärna ha information om så många utbildningar som möjligt, och var jobben finns. Efter mässan planerade hon en utvärdering hemma, i lugn och ro.

Monica Johansson, studenthandläggare från DIK, bekräftade att det ofta är stor variationsbredd på kunskaperna hos besökarna på Studentmässorna. Några har mycket luddiga föreställningar om yrkesinriktningarna, medan andra är oerhört välinformerade.

Bland informatörerna från Malmö stad fanns Anna-Stina Munsin, ingenjör på Stadsbyggnadskontoret. Hon tyckte det var positivt att informera tillsammans med andra yrkesföreträdare i kommunen och på så vis knyta nya kontakter. Katrin Skatt Gåvertsson, socialsekreterare, höll med. Tillsammans med psykologen Anna Tidman från Sociala resursförvaltningen svarade de på en hel del frågor angående utbildning och praktikplatser, inte minst för sjuksköterskor och förskollärare.

Att Malmö stads monter, för övrigt, inte var särskilt välbesökt kunde eventuellt skyllas på gymnasieungdomarnas större fokus på utbildningar än på en presumtiv arbetsgivare.

Under lördagen var det inspirationsmässa inom karriär och fortbildning. Samma utställare som på fredagen, men med ett nytt koncept inriktat på akademiker med utländska examina. Under dagen erbjöds möjlighet till CV-granskning och att träna anställningsintervjuer.

Publiken, av gymnasieungdomar med föräldrar, en del familjer med invandrarbakgrund och enstaka vuxna, var marginell jämfört med fredagens cirka 5000 besökare. Bara ett fåtal nappade på anställningsintervjuerna. 

Publicerad: 2014-11-26

Senast uppdaterad: 2014-11-26

Dela sidan