Hoppa till huvudinnehåll

Stadsjurist Daniel Kjellqvist, Veckans Akademiker!

”Jag skulle önska att man anställer jurister i större utsträckning än vad som görs!” För att visa den stora mångfalden av akademikeryrken i Malmö stad presenteras under 2015 en porträttserie med ett axplock av våra medlemmar. I korta intervjuer avslöjas vägen till drömyrket, önskemål om arbetet, kloka tankar kring facket och det specifika med yrkesrollen. På Miljöförvaltningen träffar vi stadsjurist Daniel Kjellqvist som efter en villrådig start på universitetsstudierna hamnade på en helt annan institution än planerat (Foto: Karin Rogius).

Varför valde du att utbilda dig till jurist?
På gymnasiet läste jag naturvetarlinjen och hade sikte på något natur- och teknikinriktat. Därför blev det geologiprogrammet på universitetet. Jag hann inte gå mer än en termin förrän det blev avbrott för värnplikten.

Tillbaka på universitetet insåg jag att geologin kändes alltför forskarinriktad. Istället blev det utomlandsvistelse, sedan jobb på ett försäkringsbolag. Jag visste inte riktigt vad jag skulle ägna mig åt.

Under tiden på försäkringsbolaget började en kollega, numera kamrat, plugga juridik. Jag blev intresserad, sökte och kom in. Juridiken är ju allmängiltig och genomsyrar det mesta i samhället. Ett ämne som kan appliceras på många verksamheter.

Om du kunde önska, vad skulle du behöva för att underlätta ditt arbete?
Jag önskar att fler offentliga arbetsplatser skulle inse vikten av åtminstone en jurist! Att man anställer jurister i större utsträckning än vad som görs. På Miljöförvaltningen är vi två stycken. Det känns bra.

Vad betyder facket för dig?
För mig, som har de juridiska kunskaperna, betyder facket ett bollplank. Någon att ventilera frågor med.

Beskriv din yrkesroll med tre ord!
Analyserande, granskande, stödjande!

Publicerad: 2015-03-24

Senast uppdaterad: 2015-03-24

Dela sidan