Studie- och yrkesvägledare Tina Wadsten, Veckans Akademiker!
”Skolans roligaste jobb!” För att visa den stora mångfalden av akademikeryrken i Malmö stad presenteras under 2015 en porträttserie med ett axplock av våra medlemmar. I korta intervjuer avslöjas vägen till drömyrket, önskemål om arbetet, kloka tankar kring facket och det specifika med yrkesrollen. Här presenteras studie- och yrkesvägledare Tina Wadsten, Grundskoleförvaltningen (Foto: Karin Rogius).
Varför valde du att utbilda dig till studie- och yrkesvägledare?
När jag funderade på en utbildning föll tankarna på något yrke inom skolan. För vägledning kontaktade jag en studie- och yrkesvägledare. Personen jag kom i kontakt med var mycket inspirerande och sporrade mig till fortsatta studier. Jag fick bra hjälp och tyckte att både läraryrket och studie- och yrkesvägledare kändes som en bra framtid.
Det visade sig att jag inte kom på lärarutbildningen, men väl på studie- och yrkesvägledarutbildningen. Ju längre tiden gick, desto mer insåg jag hur rätt jag hade hamnat.
Om du kunde önska, vad skulle du behöva för att underlätta ditt arbete?
Då skulle jag önska större ekonomiska resurser och mer tid för eleverna. Att skolan hade resurser att satsa mer tid på vägledning.
Vad betyder facket för dig som akademiker?
Facket betyder mycket. Jag är uppfostrad i ett hem där det är viktigt att engagera sig fackligt. Facket är en trygghet. Som studie- och yrkesvägledare är man engagerad i andra frågor än lärarna, ibland kan det kännas lite ensamt. Facket betyder solidaritet med arbetskamrater, avtalsenlig semester, anställningsskydd, arbetsmiljöaspekter och mer än så, ett skyddsnät – helt enkel.
Beskriv din yrkesroll med tre ord!
Skolans roligaste jobb!
Senast uppdaterad: 2015-04-21