Varför valde du att utbilda dig till textilkonservator?
Historia, konsthantverk och gamla tekniker har alltid intresserat mig. Tidigare har jag läst arkeologi och etnologi. Det var under arkeologistudierna som jag kom i kontakt med konservering, och bestämde mig att fortsätta i den riktningen.
Textil är ett spännande och lärorikt material. Textil är ett brett verksamhetsfält som omfattar alltifrån varierade material till tekniker och olika tillverkningsprocesser. Som kulturhistorisk konservator har jag även en bakgrund i kulturhistoria och konsthantverk. Nu är det huvudsakligen textilkonservering jag ägnar mig åt.
Om du kunde önska, vad skulle du behöva för att underlätta ditt arbete?
Jag skulle vilja stärka yrkesrollen. Den väger inte så tungt i alla sammanhang. Man måste alltid kämpa för sin status. En högre status hade gynnat de förvaltade föremålen – och med det vårt gemensamma kulturarv.
Fortsatt förbättring av förhållandet mellan konservator och övriga samarbetspartners är också viktig. Ett framgångsrikt samarbete är ovärderlig tillgång ur bevaradesynpunkt. Samspelet mellan olika aktörer, såsom antikvarier, utställningsintendenter, tekniker, formgivare, med mera, kan ge möjligheter till utbyte av kunskap, maximering av kompetenser, ökad förståelse för varandras yrkesroll och utveckling som gagnar det materiella kulturarvet och dem som jobbar med det.
Vad betyder facket för dig som akademiker?
Facket utgör en kanal att stärka yrkesrollen. Facket ger även möjlighet till samarbete i frågor kring arbetsmiljö, anställning, lön, anställningsvillkor och samverkan.
Beskriv din yrkesroll med tre ord!
Kombinationen – teori, praktik!