Hoppa till huvudinnehåll

A-kassa och inkomstförsäkring

Vi rekommenderar att du blir medlem i en a-kassa.

Som medlem i ett Saco-förbund rekommenderas du oftast att vara med i Akademikernas a-kassa (AEA), men även andra a-kassar går bra. 

För att få a-kassa gäller i regel att du ska ha jobbat i minst 6 månader det senaste året och minst 80 timmar per månad. Du ska ha varit medlem av AEA i minst 12 månader. Därutöver ska du vara arbetslös och anmäld på Arbetsförmedlingen.

Hur snabbt du kan få ersättning beror på hur din anställning avslutades

För dig som är doktorand gäller till viss del andra regler eftersom en doktorandtjänst räknas både som arbete och studier.

Inkomstförsäkring
Alla fackförbund som är en del av Saco erbjuder en inkomstförsäkring, antingen som ett tillval eller som en del av medlemskapet, vilket innebär att du får upp till 80 procent av hela din lön om du blir arbetslös. Utan den extra inkomstförsäkringen får du (oktober 2017) högst 910 kr före skatt de första 100 dagarna och därefter högst 760 kr. Det betyder att du som tjänar mera än 25 025 kr i månaden måste ha extra inkomstförsäkring för att få 80 % av lönen.

För att ta del av inkomstförsäkringen gäller att du ska ha varit försäkrat i 12-18 månader beroende på ditt fackförbund.

Många Sacoförbund har Akademikernas inkomstförsäkring. Finns inte ditt förbund med i listan kan du hitta mera information här. Exempelvis har SULF sin egen inkomstförsäkring.

De flesta fackförbund skickar automatiskt en ansökningsblankett till dig när du är anmäld som arbetslös hos AEA, men hos vissa förbund måste man anmäla sig själv, exempelvis Akademikerförbundet SSR, SULF och Vårdförbundet. Läs mera på AEA:s hemsida.

Publicerad: 2022-10-05

Senast uppdaterad: 2022-10-05

Dela sidan