Hoppa till huvudinnehåll

Sjukskrivning och rehabilitering

Om oturen är framme kan vi på Saco-S hjälpa dig! Blir du sjukskriven och ska rehabiliteras kan vi ex. vara ditt ombud eller personliga stöd i möten med arbetsgivare och andra instanser. Kontakta oss gärna för att höra mera om detta!

Här följer en kortfattad och förenklad beskrivning av vad som är viktigt för dig som blivit sjukskriven. Det finns ett antal datum som är viktiga att komma ihåg vid sjukskrivning och rehabilitering. Följande dagar och åtgärder bör du hålla koll på:

Dag 1
Sjukanmäl dig till din arbetsgivare.

Dag 8
Senast idag behöver du gå till läkaren för att få ett läkarintyg. Arbetsgivaren skall ha en kopia på första sidan av ditt sjukintyg.

Dag 15
Om du är sjuk i mer än 14 dagar ska din arbetsgivare sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Du kan då ansöka om sjukpenning och skicka in kopia på ditt läkarintyg till Försäkringskassan.

Dag 91
Försäkringskassan måste pröva om du kan klara av något annat arbete än ditt ordinarie arbete.

Dag 365
Sjukpenning på normalnivå tar slut och kan ersättas med sjukpenning på fortsättningsnivå, som ger en något lägre ersättning.

Annat som bra att tänka på

  • Får du sjukpenning på normal- eller fortsättningsnivån, förebyggande sjukpenning eller rehabiliteringspenning har du rätt till sjukpenningtillägg från arbetsgivaren enligt Villkorsavtal-T.
  • Arbetsgivaren får enligt Villkorsavtal-T inte begära mertidsarbete av den som är partiellt sjukskriven.

Du tjänar in semesterdagar även under din sjukskrivning, men semesterersättningen kan minska. Är du helt sjukskriven påverkas även antalet semesterdagar (Villkorsavtal-T).

Publicerad: 2022-10-05

Senast uppdaterad: 2022-10-05

Dela sidan