Hoppa till huvudinnehåll

Saco-S SLU minns Andrus

En trogen Saco-medarbetare, en omtyckt och engagerad person - som hastigt har lämnat oss

Andrus var engagerad i Saco vid SLU i mer än 30 år. Han arbetade i Alnarp och för många var han synonym med facket, många visste vem han var eller kände honom. Andrus var den i Sacos styrelse som hade mest samtal och kontakt med medlemmar och anledningen till det är enkel: han stod alltid på de svagas sida, han lyssnade på de som råkat illa ut eller behövde hjälp och råd, han svarade alltid på medlemmars mail och samtal – han brydde sig helt enkelt om "människan". Han tog sig tid till samtal och han var väldigt mån om att hjälpa medlemmar. Han tyckte att rättvisa och respekten för individen var av största vikt. Han har gjort skillnad för många individers arbetssituation och inte minst till Saco-kollektivet.


Andrus tog oerhört illa vid sig av det han uppfattade som "oärliga tjuvnyp", dålig behandling av personer, hård ord, upprörda eller otrevliga samtal. I riktigt svåra ärenden och fackliga förhandlingar tog ofta Andrus hand om medlemskontakter medan ordförande skötte de tuffa diskussionerna med arbetsgivaren. Men han kunde också själv vara en envis, men ofta lite för snäll, förhandlare.

I Sacos styrelse hade Andrus hand om IT-frågor, filhantering och medlemslistor, vilket underlättade arbetet för oss andra vid lönerevisionerna. Han svarade snabbt på mail och hade full koll på det mesta. Han såg till att Nyhetsbreven skrevs (påminde oss) och skickades till medlemmar, han var delaktig i uppstarten av Sacos webbinarier och bistod med tekniken vid digitala möten. Han uppdaterade Sacos websidor och skickade nödvändig information till våra medlemmar. Vi kommer sakna årstidsbilderna på weben som han regelbundet förnyande.

Ord som på bara några dagar skrivits om Andrus är: empatisk, varm, omtänksam, engagerad, stort hjärta, "one-of-a-kind", medmänsklig, en klippa, hängiven, facklig ikon.  

Självklart pratade vi som arbetade tillsammans med Andrus även om annat än ”jobbet”. För bara några år sedan berättade han att på 1970/80-talet var han gitarrist i den progressiva rockgruppen Radiomöbel (sök på Youtube), vi pratade allmänt om musik, simklubben han var engagerad i, samhällsfrågor, att sommaren redan kommit till Skåne – precis detta pratade jag med Andrus om eftermiddagen innan han dog.

Andrus var så mycket ’Saco’. Han lämnar ett stort tomrum efter sig. Andrus var en fantastisk person och kommer att leva vidare med oss i vårt fackliga arbete främst genom fantastiska insatser där han alltid visade att empati och medmänsklighet står över allt annat.

För Saco-S vid SLU, och även tidigare Saco-kollegor,
Maja Reizenstein (ordförande).

Publicerad: 2024-05-27

Senast uppdaterad: 2024-05-27

Dela sidan