Hoppa till huvudinnehåll

Nu är det sommar - dax att vara ledig från jobbet

Sommaren närmar sig, även här uppe i Umeå. Det är visserligen väldigt sent i år men nu börjar det äntligen grönska ordentligt och till helgen släpper vi äntligen hästarna på sommarbete. Äntligen blir det sommar!

Med sommar följer semester och ledighet. En tid då man är helt frikopplad från arbetet och ska ägna sig åt vad som helst, utom just arbete. Fast numera är det ju lätt hänt att man råkar kolla jobbmailen när man kikar på telefonen, läsplattan eller datorn. Och att man rentav besvarar ett och annat jobbmail, fast man egentligen är ledig. Nåja, det finns ju inget förbud mot att frivilligt hålla koll på vad som händer på jobbet. Däremot får arbetsgivaren faktiskt inte ställa krav på de anställda att man håller koll på mailen, eller rentav finns tillgängliga för att plötsligt ställa upp och fixa nåt problem som dök upp på jobbet.

Det här sista dök helt plötsligt upp för några veckor sen. Medlemmar på Artdatabanken hörde av sig och frågade om det verkligen är tillåtet att chefen kräver att de ska ha "jour" under semestern, dvs vara tillgängliga via telefon och kunna rycka in och jobba om det uppstår problem med IT-systemen? Nej, det är naturligtvis inte okej. När man är ledig är man ledig. Om arbetsgivaren har behov av att vissa anställda "vid behov ska kunna stå till arbetsgivarens förfogande" så kan man visserligen ålägga de anställda att ha beredskap i hemmet, men inte under semestern. Vi hade en rejäl diskussion med SLU om detta och accepterade i slutänden att blunda för att Artdatabanken kör en otillåten variant av beredskap, under förutsättning att det är helt frivilligt att man ställer upp och är tillgänglig och att man får en rejäl ersättning för omaket.

Men Artdatabanken är inte unika. Det finns institutioner där prefekten kräver att någon eller några ur institutionens administration håller koll på beställningar i Proceedo och fakturor i Palette under hela sommaren, och det är naturligtvis inte tillåtet och helt oacceptabelt. Den som har semester är ledig och har ingen som helst skyldighet att ens vara nåbar. Om de administrativa systemen behöver övervakas sommartid så måste man helt enkelt planera semestrarna på institutionen så att någon alltid är i tjänst och kan sköta övervakningen.  

Efter sommaren ska vi fortsätta diskussionen med SLU om hur såna här frågor ska hanteras. Men innan dess tänker jag ha en rejäl sommarsemester och vara helt ledig. Och jag ska göra mitt bästa för att inte kolla jobbmailen. Åtminstone inte så länge det är sol och bra väder.

Jag hoppas att ni alla får en skön sommar, oavsett var ni är och vad ni gör, och ägnar den lediga tiden åt det ni allra helst vill göra.

Glad sommar!

/Lars Lundqvist   Ordförande Saco-föreningen SLU

Publicerad: 2017-06-12

Senast uppdaterad: 2021-05-23

Dela sidan