Hoppa till huvudinnehåll

Vår och mycket framför oss

Vårvinter! En underbar årstid i norra Sverige. Snön har börjat tina, det är ofta plusgrader på dagarna men minus på nätterna så skaren på åkrarna runt byn bär att gå på, åtminstone på förmiddagarna. Då är det skönt att kunna jobba hemifrån och kunna styra arbetstiderna ganska mycket som jag vill och så jag kan ta en ordentlig hundpromenad på morgonen medan skaren bär.

Men jag vet hur det brukar vara. Såhär års har vi gott om tid, det är långt till semestern och ännu längre till höstens lönerevision. Men vips är det juni och snart semester, och vi har inte riktigt hunnit med allt som skulle göras. Så är semestern slut och plötsligt är det oktober och dags för årets lönesättande samtal. Så jag tänkte vara ute i väldigt god tid och lyfta detta med "förmåner" redan nu. Det lönesättande samtalet handlar visserligen om lön, men det kan ju finnas andra förmåner som kan vara intressanta att diskutera och det lönesättande samtalet kan vara ett bra tillfälle. 

Det mesta som rör våra anställningar regleras av Villkorsavtal-T (https://www.arbetsgivarverket.se/globalassets/avtal-skrifter/centralaavtal/villkorsavtal-t/villkorsavtal-t-saco-s-4.0.pdf). Det är ett centralt kollektivavtal som reglerar våra arbetstider, semester, sjuklön, rätt till betald ledighet för läkarbesök, ersättning för läkemedel, osv. Det är en text som alla anställda borde bläddra igenom åtminstone vartannat år eller så, för att ha koll på våra rättigheter. 

En av de saker som står i avtalet är att man som anställd kan sluta enskilda överenskommelser med arbetsgivaren om diverse saker, alltså en överenskommelse som rör bara just dig. Det gäller exempelvis annan förläggning av arbetstiden, förtroendearbetstid - dvs det som tidigare hette oreglerad arbetstid och som innebär att man själv styr sina arbetstider, schablonersättning för övertid och antal semesterdagar. En del kanske vill ha färre semesterdagar och istället något högre lön, medan andra hellre avstår en del av lönen för att få mer ledighet. 

Hittills har SLU varit ganska ovilliga att mer allmänt uppmana chefer att diskutera andra förmåner än lön, men kanske är tiden mogen nu? Vi har pandemin i färskt minne och det pågår redan diskussioner om delvis fortsatt arbete hemifrån eller på distans någon annanstans ifrån. För en del har kanske pandemin också givit en annan syn på arbetstider. Kanske det är dags nu att mer allmänt diskutera individuella arbetstider och även mer individuell semester?

Detta med semester leder osökt in på en annan intressant fråga som seglat upp under senare år, nämligen möjligheten att omvandla semesterlönetillägget till ledighet. Det är ju så att när vi har semester får vi något högre lön. Vi får ett tillägg på 0,49% av aktuell lön. En del arbetsgivare runt om i Sverige har infört en möjlighet för anställda att omvandla detta tillägg till ledig tid istället. Motprestationen från den anställde är att bara ha ett fåtal sparade semesterdagar, vilket minskar semesterlöneskulden för arbetsgivaren. 

Vi har föreslagit att SLU skulle införa ett sådant system men hittills har SLU inte varit intresserade. SLU:s problem är att många forskare-lärare har fältarbete sommartid och undervisar resten av året och därför inte tar ut sin semester utan sparar alldeles för många semesterdagar. Därför verkar SLU:s ledning tro att det inte finns något större intresse för fler semesterdagar hos det stora flertalet anställda. För egen del tror jag att det finns väldigt många som definitivt skulle uppskatta ytterligare semesterdagar.

Vem vet, kanske är tiden mogen för SLU att införa mer individuella lösningar när det gäller både arbetstider och semester? Det blir hursomhelst inte jag som kommer att förhandla med SLU om detta. På årsmötet den 28 april slutar jag som ordförande för Saco-S SLU så det blir andra som får föra diskussionerna med SLU. Själv ska jag ägna hösten åt att undervisa och att jaga in vår unghund, en jaktcocker som fyller ett år den 17 maj. 

I och med det så stänger jag även "ordförandebloggen" för min del. Nu får andra ta över. 

"Glad Påsk i förskott!" säger 

Lunkan och Eddie
och traskar iväg mot horisonten

Publicerad: 2022-03-27

Senast uppdaterad: 2022-03-27

Dela artikeln