FAQ - Svar på vanliga frågor
Här finner du svar på vanligt förekommande frågor från medlemmar
Publicerad: Fredag 12 jun 2020
Senast uppdaterad: Fredag 12 jun 2020
Hur fungerar systemet med fackliga ombud vid LiU?
Svar:
Det finns en stor facklig organisation vid LiU. Som medlem i ett Saco-förbund hör du till det s.k. Saco-S-paraplyet. Det innebär att för dig och alla andra medlemmar i Saco-förbunden, är det de förtroendevalda inom Saco-S vid LiU som förhandlar för dig, både på individnivå och kollektiv nivå. Det är allt ifrån lönefrågor och andra arbetsvillkor, till individuella förhandlingar (som lyckligtvis de flesta medlemmar inte råkar ut för).
Vi har inom Saco-S en lönerevisionsgrupp som deltar i lönekartläggning och sköter allt som har med lön att göra och vi har en personalärendegrupp med förtroendevalda som hjälper enskilda medlemmar i behov av stöd. Vi har också ett antal andra arbetsgrupper som ofta jobbar proaktivt med olika frågor, t.ex. en för doktorandfrågor, som du kan se här:
https://www.saco.se/lokala-webbplatser/saco-s-vid-liu/Var-verksamhet/fackliga-arbetsgrupper/
Vid LiU samverkar facket med arbetsgivaren. Det innebär att vi ska ha inflytande inför viktiga beslut som LiU fattar. Vi har representanter i den centrala samverkansgruppen på LiU-nivå och även representanter på varje institution, i den sk lokala samverkansgruppen (LSG), som du kan läsa mer om här:
https://www.saco.se/lokala-webbplatser/saco-s-vid-liu/Var-verksamhet/samverkan/
För individuella frågor (eller frågor på LiU-nivå snarare än institutionsnivå) kontaktar du facket via mejl till saco@liu.se. Det kan vara allt från stort till smått som har med arbetet att göra. Vi hjälper alla medlemmar oavsett campus, institution eller förbund inom Saco.
Varför ska jag bli medlem i facket?
Svar:
Det finns många fördelar för dig att vara med i facket. Även om du är visstidsanställd så kan du få råd och stöd av oss i löneförhandling varje år om du är medlem. Dessutom har du, precis som andra anställda, en mängd bra anställningsvillkor. Dessa har facket förhandlat fram och vi kan inte bevaka att de inte försämras om vi inte har många medlemmar så vi blir starka. (Vår tid finansieras av hur många medlemmar vi har.)
Vi är proaktiva i att se till att visstidsanställningar inte missbrukas. Vi kan hjälpa dig som medlem om du skulle få problem med din anställning, och med fakta om vad som gäller för regelverk för just din typ av anställning.
T.ex. har vi haft dialog med en medlem som fått fel info om vad som gällde för övertid för hen som forskningsingenjör. Vi såg till att hen fick dubbel kompensation när hen måste jobba en helg, istället för att bara få ledigt lika många timmar som hen jobbar.
Vi har även stor vana av att hjälpa icke EU-medborgare med frågor kring uppehållstillstånd. Kort sagt, en del av fördelarna handlar om trygghet och en del om att få tillgång till kompetent information.
Det är också bra att vara med i a-kassan för att försäkra din inkomst mot ev. arbetslöshet. Läs mer på www.aea.se. Då erbjuder facket en inkomstförsäkring (ingår i medlemskapet i de flesta förbund) som gör att du får högre ersättning än den som a-kassan kan ge). Du måste dock vara med både i fack och a-kassa för att kunna använda den (viss kvalifikationstid finns också).
Både på institutioner och på LiU centralt träffar facket arbetsgivaren regelbundet för att få insyn och inflytande över de förändringar och beslut som tas vid LiU – allt för att våra medlemmar ska få det så bra som möjligt. Vi når inte alltid hela vägen men kan garantera att mycket skulle vara sämre om vi inte kunnat påverka. Och som sagt, vi ser till att alla medlemmar behandlas enligt de avtal vi förhandlat fram, om inte så förhandlar vi för dem.
Här finns mer info om vilka förbund du kan välja på:
https://www.saco.se/karriar/hitta-ditt-sacoforbund/bli-medlem-i-ett-sacoforbund/
Hur gör jag för att bli medlem i facket?
Svar:
Välj vilket förbund som passar dig, gå till deras hemsida och ansök om medlemskap. Många förbund inom Saco har dessutom dubbelanslutningsavtal vilket gör att det är samma eller bara något högre kostnad för två förbund som för ett.
https://www.saco.se/karriar/hitta-ditt-sacoforbund/
Glöm inte a-kassan också!
Var hittar jag anställningsvillkor?
Svar:
De flesta anställningsvillkor kommer från Villkorsavtal-T som Saco-S och Arbetsgivarverket kommit överens om. Många finns beskrivna här, hittar du inte vad du söker är du välkommen att kontakta saco@liu.se.
https://liuonline.sharepoint.com/sites/intranet-anstallningsvillkor
Jag vill ta tjänstledigt, har jag rätt till det?
Svar:
Om du har en tillsvidareanställning har du rätt att vara ledig och pröva en annan statlig anställning i upp till två år. Detta gäller dock bara om den andra anställningen är tidsbegränsad (inkluderat provanställning).
Du har också rätt att vara ledig för studier, arbetsgivaren kan dock vid behov skjuta upp ledighetens start i upp till 6 månader.
Om du är tillsvidareanställd och vill ta en tidsbegränsad anställning som är reglerad i Högskoleförordningen (doktorand, biträdande lektor etc) har du rätt till ledighet under hela den tid den tidsbegränsade anställningen varar.
Det finns några ytterligare skäl till tjänstledighet, såsom fackligt arbete och att starta egen näringsverksamhet. Kontakta oss om detta gäller dig och du vill veta vad som gäller.
Även i andra fall än ovanstående kan arbetsgivaren ge dig ledigt i 6 månader, det är dock ingen absolut rättighet.
Jag är doktorand och har varit sjuk och föräldraledig en hel del. Vad händer med min anställning?
Svar:
När du är sjuk och föräldraledig (även vård av sjukt barn) ska du rapportera det till arbetsgivaren. Din doktorandanställning ska då förlängas med motsvarande tid.
Måste jag göra något för att få lönetillägget som fackliga anslutna doktorander får?
Svar:
Nej, du behöver inte göra något. Varje år har Saco-S en dialog med arbetsgivaren och meddelar vilka doktorander som ska få lönetillägget. Det ska normalt betalas ut tillsammans med lönen i juni och det motsvarar 250 kr/månad.
Vad ska jag tänka på vid medarbetarsamtal?
Svar:
Förbered gärna ditt medarbetarsamtal genom att tänka igenom vad du har för arbetsuppgifter och om det är något du skulle vilja ändra. Även vilken kompetensutveckling du skulle vilja ha. Titta gärna på materialet här:
https://insidan.liu.se/HR-Personal/kompetensutveckling/medarbetarsamtal?l=sv
Hur funkar lönesättningsprocessen? Hur sätts min lön? Lönesättande samtal, fyrpartsamtal mm
Svar:
Huvudmodellen är lönesättande samtal och de flesta medarbetare vid LiU har detta numera. Du och din chef diskuterar då vad du gjort det senaste året och din chef ger ett förslag på löneökning utifrån det. Om ni är överens går det inte till facklig förhandling. Om ni inte är överens kan ni gå vidare med ett s.k. fyrpartsamtal där du har med dig en facklig representant. I sista steget kan det bli en facklig förhandling. Du kan läsa mer om lönesättande samtal här:
https://www.saco.se/lokala-webbplatser/saco-s-vid-liu/rad-o-stod/lon/lonesattande-samtal-vid-liu/
För anställda doktorander förhandlas inte lön individuellt, utan via doktorandlönestegen. Varje år förhandlar Saco-S lönenivåerna i stegen, både ingångslön och lön vid avklarade 30% respektive 60%. Doktorander som är medlemmar i facket får dessutom ett lönetillägg som motsvarar 250 kr/månad.
Jag och min chef är inte överens om min lön, vad gör jag?
Svar:
Be din chef förtydliga vilka argument hen har för sitt löneförslag. Om ni ändå inte är överens, tala då om för din chef vid ditt lönesättande samtal att du vill ha ett fyrpartsamtal. Kontakta även saco@liu.se.
Vad gör jag om jag är utsatt för diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier eller kränkande särbehandling?
Svar:
Som facklig organisation är vi med och diskuterar många olika verksamhetsfrågor inom Linköpings universitet. Det gäller även lika villkors-frågor såsom diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling.
Lika villkors-frågor ska (på generell nivå) diskuteras både i CSG (centrala samverkansgruppen) och i LSG (lokala samverkansgruppen) där fackliga organisationer, arbetsmiljöombud och arbetsgivare deltar. Det kan gälla:
- Arbetsförhållanden
- Bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor, inkl forskning i tjänsten
- Rekrytering och befordran
- Utbildning och övrig kompetensutveckling
- Möjligheter att förena föräldraskap och förvärvsarbete
Medarbetare som upplever att hen själv eller någon annan är utsatt kan vända sig till:
- Närmaste chef eller prefekt
- HR-partner
- Lokala fackliga representanter
- Arbetsmiljöombud
- Koordinator för lika villkor
- Företagshälsovården
Saco-S har en grupp förtroendevalda som hjälper medlemmar som behöver individuellt stöd. Skriv till saco@liu.se om du vill komma i kontakt med någon av dem.
Jag har fått en för stor löneutbetalning, vad händer då? (Kvittning)
Svar:
Det förekommer då och då att arbetsgivaren råkar göra en felaktig utbetalning av lön eller andra förmåner på grund av ofullständig information vid utbetalningstillfället eller att man råkar göra fel helt enkelt. Detta kan ofta bli fallet då den anställde har haft tjänstledighet, oregelbunden semester, VAB eller har varit sjukskriven en längre tid. Självklart ska dessa felaktigheter regleras, vilket ofta sker genom s.k. kvittning. Enligt ”Lagen om arbetsgivares kvittningsrätt 1970:215” (https://lagen.nu/1970:215) ska kvittning regleras i samråd med den anställde och man ska kunna göra upp om en återbetalningsplan, som båda parter är överens om.
Saco-S har tillsammans med arbetsgivaren kommit överens om följande tillämpning av lagen på LiU. När Lön upptäcker att ett fel har begåtts och pengar ska återkrävas ska Lön kontakta HR-partnern på den anställdes arbetsenhet. HR-partnern ska då i samråd med den anställde fastställa en återbetalningsplan.
Enligt HR-direktören ska dessa ärenden i fortsättningen hanteras bättre än vad som hittills har varit fallet. En bakomliggande orsak har varit att de system som Lön resp. HR arbetar med inte har varit helt kompatibla med varandra, vilket har lett till att en uppkommen löneskuld automatiskt har reglerats mot befintlig lön varje månad tills dess att skulden är betald.
Skulle du som medlem i Saco-S råka ut för att pengar dras från din lön på grund av en felaktig utbetalning månaden innan, och utan att du har haft samråd med din lokala HR-partner om en lämplig återbetalningsplan, ska du omgående ta kontakt med saco@liu.se.
Jag är inte EU-medborgare. Är det någon idé att jag är med i facket och a-kassan?
Svar:
Det är alltid bra att vara med i facket. Du kan få råd och stöd i alla frågor som rör ditt jobb. Facket förhandlar fram bra arbetsvillkor.
Om du vet att du lämnar EU så fort din anställning i Sverige tar slut behöver du troligen inte vara med i a-kassan. Om du däremot är intresserad av att jobba vidare i Sverige eller inom EU så är det nödvändigt att vara med i a-kassan för att kunna få arbetslöshetsersättning om du inte har nytt jobb direkt. Observera att du måste ha rätt att bo och arbeta i Sverige för att vara kvalificerad för a-kassa. Detta kan ske på flera sätt, t ex genom att du har permanent uppehållstillstånd, genom att du har en partner som arbetar i Sverige etc. Kontakta Migrationsverket om du har frågor kring detta.