Hoppa till huvudinnehåll

Förhandlingar i hamn om förändringar i avtalen mellan Saco-S och Arbetsgivarverket

Förhandlingar om förändringar i avtalen mellan Saco-S och Arbetsgivarverket avslutades under lördagen. De nya bestämmelserna omfattar flera förbättrade medlemsvillkor, bland annat möjligheten till extra pensionsavsättning och utökad flexibilitet att växla semestertillägget mot lediga dagar.

Saco-S och Arbetsgivarverket fortsätter att tillsammans utveckla sektorns villkor och verksamhet och förhandlingarna parterna emellan omgärdades av konstruktiv dialog.

- Det känns väldigt bra att vi fick igenom viktiga nya individanpassade villkor i avtalen. Förutom utökade villkor kring pensionsavsättning och flexibilitet gällande semestertillägg får nu medlemmar högre ersättning vid arbetsskada och större trygghet vid händelse av omlokalisering av myndigheten, säger Anna Steen, ordförande för Saco-S, och fortsätter:

- Under kommande år kommer dialog fortsätta föras med hänsyn till det försämrade säkerhetsläget i vår omvärld och risken för kriser som kräver att parterna på statlig nivå arbetar tillsammans för att hitta konstruktiva lösningar och relevanta villkor.

De nya bestämmelserna i korthet:

  • Utökad flexibilitet för medlemmarna att växla semestertillägget genom enskild överenskommelse mot fler lediga dagar för att underlätta återhämtning och öka den individuella flexibiliteten till ledighet.
  • Möjligheten till extra pensionsavsättning höjs till 69 år genom en enskild överenskommelse.
  • För de medlemmar vars arbetsplats omlokaliseras till annan ort blir nu stödet och omställningstiden lika oavsett om det är regeringen eller myndigheten som fattar beslutet om omlokalisering.
  • Vid arbetsskada kommer ersättningen nu att täcka hela inkomstförlusten.
  • Reglerna för planering av arbetstid för lärare och forskare vid lärosäten har blivit tydligare med större fokus på dialog mellan chef och medarbetare. Det är en fråga parterna arbetet med länge som nu fått en lösning.
Publicerad: 2023-10-02

Senast uppdaterad: 2024-05-02

Dela sidan