Varför ska jag bli medlem i facket?

Svar:

Det finns många fördelar för dig att vara med i facket. Även om du är visstidsanställd så kan du få råd och stöd av oss i löneförhandling varje år om du är medlem. Dessutom har du, precis som andra anställda, en mängd bra anställningsvillkor. Dessa har facket förhandlat fram och vi kan inte bevaka att de inte försämras om vi inte har många medlemmar så vi blir starka. (Vår tid finansieras av hur många medlemmar vi har.)

Vi är proaktiva i att se till att visstidsanställningar inte missbrukas. Vi kan hjälpa dig som medlem om du skulle få problem med din anställning, och med fakta om vad som gäller för regelverk för just din typ av anställning.

T.ex. har vi haft dialog med en medlem som fått fel info om vad som gällde för övertid för hen som forskningsingenjör. Vi såg till att hen fick dubbel kompensation när hen måste jobba en helg, istället för att bara få ledigt lika många timmar som hen jobbar.

Vi har även stor vana av att hjälpa icke EU-medborgare med frågor kring uppehållstillstånd. Kort sagt, en del av fördelarna handlar om trygghet och en del om att få tillgång till kompetent information.

Det är också bra att vara med i a-kassan för att försäkra din inkomst mot ev. arbetslöshet. Läs mer på www.aea.se. Då erbjuder facket en inkomstförsäkring (ingår i medlemskapet i de flesta förbund) som gör att du får högre ersättning än den som a-kassan kan ge). Du måste dock vara med både i fack och a-kassa för att kunna använda den (viss kvalifikationstid finns också).  

Både på institutioner och på LiU centralt träffar facket arbetsgivaren regelbundet för att få insyn och inflytande över de förändringar och beslut som tas vid LiU – allt för att våra medlemmar ska få det så bra som möjligt. Vi når inte alltid hela vägen men kan garantera att mycket skulle vara sämre om vi inte kunnat påverka. Och som sagt, vi ser till att alla medlemmar behandlas enligt de avtal vi förhandlat fram, om inte så förhandlar vi för dem.

Här finns mer info om vilka förbund du kan välja på:
https://www.saco.se/karriar/hitta-ditt-sacoforbund/bli-medlem-i-ett-sacoforbund/