Hoppa till huvudinnehåll
Om Saco

I kunskapens intresse – en bok om Sacos första decennier

Saco är den yngsta av landets fackliga centralorganisationer och den som fortfarande växer. Då, för sextio år sedan, var det en i hög grad ungdomligt präglad organisation som tog gestalt. Läkare, lärare, jurister, präster utan fast tjänst och med långsam befordringsgång upplevde sig åsidosatta av sina arbetsgivare – främst inom statlig men också kommunal tjänst.

Saco skulle råda bot på detta. 1947 talades det mycket om det "genomorganiserade samhället". Det behövdes motvikter till det allmänna men stat och kommun behövde också organiserade intressen att tala och komma överens med.

Nu ligger den färdig, den bok som har utarbetats till Sacos sextioårsdag som infaller den 10 oktober, I kunskapens intresse.

Boken skildrar faser i denna utveckling – öppna arbetsmarknadskonflikter, kamp om innehållet i högre utbildning, revirstrider men också förhandlingssamverkan med andra fackliga organisationer, utspel i skatte- och sjukvårdspolitiken, omsorg om de egna medlemmarnas försäkringstrygghet. Det unga Saco var generationskamrat med det "genomorganiserade samhället". Det mogna Saco lever i de gränsöverskridande dialogernas och de flexibla arbetsorganisationernas samhälle. Och genom dessa år har fackets roll som kunskapsbank alltmer förstärkts.

Författare är Anders Björnsson.

Publicerad: 2007-10-09

Senast uppdaterad: 2024-01-18

Dela sidan