Hoppa till huvudinnehåll
Yrkesliv

Pension

Din pension när du avslutar ditt arbetsliv består av flera olika delar. Alla som bor och arbetar i Sverige tjänar in till allmän pension enligt svensk lag. Genom ditt kollektivavtal får du också tjänstepension som betalas av din arbetsgivare. Tjänstepensionen har stor betydelse för hur mycket du har att leva på den dag du blir pensionär – inte minst för akademiker.

När du arbetar och har en lön tjänar du in allmän ålderspension enligt svensk lag. Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension samt i vissa fall även av garantipension. Den allmänna pensionen bygger idag på din livsinkomst. Det betyder att lönen under hela arbetslivet har betydelse för hur mycket pension du får. Men det finns ett lönetak och över det taket tjänar du inte in till någon allmän pension. Lönetaket uppgår till 8,07 inkomstbasbelopp, vilket år 2024 motsvarar 51 244 kr i månad.

Inkomstpensionens värde räknas upp varje år med inkomstutvecklingen i samhället. Premiepensionens storlek beror på hur mycket som betalats in och hur de fonder du valt har utvecklats. Om du inte gjort ett eget val placeras dina pengar i det statliga förvalsalternativet. Du kan läsa mer om hur allmän pension fungerar hos Pensionsmyndigheten.

Om din arbetsgivare har kollektivavtal har du också rätt till tjänstepension som ett viktigt komplement till den allmänna pensionen. För akademiker är det vanligt att den kollektivavtalade tjänstepensionen utgör en stor eller till och med större delen av den totala pensionen. Skillnaden mellan att ha tjänstepension eller inte kan vara flera tusenlappar i månaden och hundratusentals kronor under tiden som pensionär. 

Villkoren för den kollektivavtalade pensionen förhandlas av parterna på arbetsmarknaden och omfattar därför många samtidigt. Därför blir avgifterna riktigt låga och mer pengar går till din pension. Villkoren kan skilja sig mellan olika avtalsområden. Hör med din arbetsgivare eller ditt fackförbund var som gäller för dig. 

Du kan göra en prognos över din framtida pension genom att gå in på e-tjänsten MinPension. Där kan du också se hur mycket din pension påverkas av vid vilken ålder du väljer att gå i pension. Ju senare du går i pension ju mer pension per månad. Vill du utöver detta förbättra din pension kan du göra det genom eget sparande.

Publicerad: 2015-10-16

Senast uppdaterad: 2024-01-19

Dela sidan