Hoppa till huvudinnehåll
Yrkesliv

Löneförhandling

Det är inte säkert att en lönediskussion kommer på tal under anställningsintervjun. Om den inte gör det, ta inte upp diskussionen själv. För dig är det nästan alltid bättre ju senare i processen den tas upp. Då vet du att arbetsgivaren är intresserad av just dig. Dessutom vet du då mer om arbetsuppgifterna och kan därmed förbereda ditt löneanspråk bättre.

Innan löneförhandlingen

Innan du börjar förhandla måste du ta reda på en del information om tjänsten och det allmänna löneläget för ditt yrke och ditt verksamhetsområde. Kontakta det lokala fackombudet. Ta till exempel reda på vilka förmåner som finns i kollektivavtalet (om det finns något). Har du till exempel rätt till övertidsersättning? Om inte, lägg på några extra kronor i ditt löneanspråk. Avsättning till tjänstepensionen, som du får genom kollektivavtalet, kan vara värd flera tusen kronor i månaden. Tänk på det när du tar ställning till löneerbjudanden från arbetsgivare utan kollektivavtal. 

Sveriges bästa lönestatistik

För att hitta vilken nivå lönerna ligger på i din bransch finns verktyget Saco Lönesök. Saco Lönesök innehåller Sveriges bästa lönestatistik för akademiker och är ett perfekt hjälpmedel för dig som söker jobb. För att få tillgång till Saco Lönesök krävs att du är medlem i ett Sacoförbund.

Sätt upp ett mål för din lön

När du har bakgrundsinformationen sätter du upp ett mål. Kom ihåg att lägga till en prutmån och att sätta upp en nedre gräns innan du förhandlar. Många känner sig i underläge när de diskuterar lön, men så är oftast inte fallet. Om du kommit så långt i rekryteringsprocessen att ni diskuterar lön så är de säkert intresserade av just dig.

Arbetsgivaren vill ha den bästa personen för tjänsten så du blir inte bortsorterad om du anger ett för högt, men fortfarande rimligt, löneanspråk. Om arbetsgivaren anser att ditt löneanspråk är för högt får du ta ställning till ett motförslag. Svårare än så behöver det inte vara.

Publicerad: 2014-10-01

Senast uppdaterad: 2024-01-23

Dela sidan