Hoppa till huvudinnehåll
Yrkesliv

Om du skadar dig på jobbet

Om du inte kan arbeta på grund av att du skadat dig i arbetet, på väg till eller från arbetet eller blivit sjuk av ditt arbete, får du sjuklön och sjukpenning som vid vanlig sjukdom. Hur stor din ersättning vid arbetsskada blir kan du se här nedan.

Arbetsskada

Om du drabbas av en arbetsskada ska du meddela det till din arbetsgivare och skyddsombudet på din arbetsplats. Arbetsgivaren anmäler i sin tur arbetsskadan till Försäkringskassan. Försäkringskassan gör en bedömning om din skada kan klassas som en arbetsskada och om du därmed kan få ersättning för den.

Om skadan innebär att du helt eller delvis inte kan arbeta i framtiden kan du få livränta från Försäkringskassan. Livräntan kompenserar din framtida inkomstförlust, men bara upp till ett lönetak på 32 813 per månad. 

Med den kollektivavtalade arbetsskadeförsäkringen förlorar du ingenting ekonomiskt på att vara sjukskriven efter en godkänd arbetsskada till följd av en olycka på arbetet eller att du blivit sjuk av ditt arbete. Kollektivavtalet ger kompletterande ersättning upp till 100 % av lönen, även för dig som tjänar mer än lönetaket. Om du har en lön över taket blir det stor skillnad varje månad, om du råkat ut för en arbetsskada. 

Publicerad: 2015-10-16

Senast uppdaterad: 2024-05-16

Dela sidan