Hoppa till huvudinnehåll
Yrkesliv

Sacos inkomstförsäkring – extra trygghet i oroliga tider

80 % av lönen i a-kassa? Glöm det. Många akademiker får betydligt mindre än så om de blir av med jobbet. Därför erbjuder Sacoförbunden sina medlemmar en inkomstförsäkring som ger en ekonomisk trygghet vid arbetslöshet.

Tror du att du får 80 % av din lön i a-kassa om du blir arbetslös? I så fall tror du förmodligen fel. De allra flesta akademiker får betydligt mindre än så. Taket i a-kassan höjdes senast 2015 och har legat oförändrad sedan dess. Det är därför väldigt många akademiker som inte får ut 80 % av sin lön när de blir arbetslösa.

Inkomstförsäkring extra viktigt vid hög lön

Ju högre lön du har, desto mer har du att förlora. De flesta av Sacoförbundens medlemmar tjänar mer än vad taket i a-kassan tillåter ersättning för vid arbetslöshet. 

I synnerhet gäller det chefsmedlemmarna som ofta är högavlönade. En plötslig organisationsförändring på arbetsplatsen kan därför leda till en kraftigt försämrad ekonomi för den som blir av med jobbet.

Sacoförbunden erbjuder sedan år 2000 medlemmarna en inkomstförsäkring utöver a-kassan. Försäkringen ser olika ut beroende på vilket förbund du tillhör, men gemensamt är att den ger ett betydligt mer omfattande skydd än a-kassans.

Inkomstförsäkring är en del av det fackliga medlemskapet

Hos de flesta Sacoförbunden ingår försäkringen i medlemsavgiften, medan övriga erbjuder sina medlemmar att teckna en vid sidan om medlemskapet. Även nivån på de försäkrade inkomsterna varierar. Vissa förbund täcker inkomster upp till 100 000 kronor, medan andra täcker inkomster på 50 000–80 000 kronor.

Välj ditt Sacoförbund i listan nedan för att läsa mer om respektive försäkring. På Sacoförbundens egna webbplatser finns mer information om villkor, tilläggsförsäkringar och ersättningsnivåer.

Fakta: Så fungerar Sacos inkomstförsäkring

  • För medlemmarna i 19 av Sacos 21 förbund ingår inkomstförsäkringen i medlemsavgiften. Medlemmar i övriga förbund har möjlighet att teckna privata försäkringar vid sidan om det fackliga medlemskapet.

  • Taket i försäkringen varierar beroende på vilket förbund du tillhör och uppgår till 80 procent av lönen för inkomster mellan 50 000 och 100 000 kronor.

  • Ersättningen från försäkringen ger normalt rätt till mellan 120 och 150 ersättningsdagar, men det finns även möjlighet att teckna tilläggsförsäkringar som förlänger perioden.

  • För att omfattas av inkomstförsäkringen måste du vara med i såväl ett Sacoförbund som i a-kassan. Kvalificeringstiden är 12–18 månader beroende på förbund.
Publicerad: 2015-04-29

Senast uppdaterad: 2024-06-05

Dela sidan