Hoppa till huvudinnehåll
Yrkesliv

Föräldraledighet och din framtida pension

Föräldraledighet, deltidsarbete och vård av barn (VAB) påverkar pensionen. Den som har kollektivavtal har i allmänhet ett bättre skydd, men även med ett bra avtal ovanpå det allmänna pensionssystemet gäller det att tänka till före och planera för uttaget av föräldraledighet. Det är slutsatsen i en skrift från Saco.

I skriften Föräldraledighet och den framtida pensionen, skriven av Ossian Wennström, utredare på Saco, görs jämförelser mellan de sex vanligaste kollektivavtalen och de villkor som gäller vid barnrelaterad ledighet. Skriften belyser hur ledigheten kan påverka både de allmänna och de kollektivavtalade pensionsdelarna.

Delad föräldraledighet bäst för pensionen

Att dela lika på ledigheten är inte bara bra för både barn och föräldrar, oftast är det också absolut bästa sättet att rättvist fördela den barnrelaterad ledighetens negativa effekter. Funderar man på något annat är det särskilt viktigt att veta vad man gör.

Har man kollektivavtal är det viktigt att ta reda på vilket avtal man omfattas av och hur skyddet för allmän pension, tjänstepension och inkomstförlust i samband med föräldraledigheten ser ut.

Skillnaderna mellan olika avtal är stora och kan gälla både skyddet utsträckning i tiden och dess nivå. Tydligast märks avtalsskillnaderna för den som drar ut på ledigheten över tiden och som under en följd av år väljer att jobba deltid.

Pension och livslön hänger ihop

Det är också viktigt att inse att pensionen utgör en betydelsefull del av livsinkomsten. Lägre pension är samma sak som lägre livsinkomst eftersom pensionen för de flesta utgör den huvudsakliga försörjningen under de tjugo, eller fler, år som en typisk svensk är pensionär.

Publicerad: 2024-01-19

Senast uppdaterad: 2024-01-19

Dela sidan