Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Namninsamling: stoppa räntehöjningen på CSN-lån

Regeringen har föreslagit att höja räntan på CSN-lånet med en halv procentenhet. Det är en ränta som är tio gånger så hög som idag. Här är fyra anledningar till varför det är ett dåligt förslag. Är du också mot räntehöjningen? Skriv under namninsamlingen!

Därför är regeringens förslag att höja räntan på CSN-lånet dåligt

 • Det höjer trösklarna till högre utbildning
  Att höja räntan betyder att man måste betala tillbaka mer pengar under sitt yrkesliv. Det gör i praktiken att utbildning blir dyrare. När utbildning blir dyrare höjer det trösklarna in i högre utbildning och innebär sannolikt att fler personer som väljer mellan att studera vidare eller inte, väljer att inte göra det. Det skulle förvärra snedrekryteringen in i högre utbildning och leda till färre utbildade totalt.

 • CSN-lånet ska inte finansiera andra delar av statsbudgeten
  Räntan på CSN-lånet är tänkt att täcka administrativa kostnader kopplade till lånet. Nu föreslås det att räntan på CSN ska täcka andra kostnader i statsbudgeten. Det öppnar dörren för att framtida förslag finansieras med en ännu högre ränta. På så sätt blir CSN-lånet en extra kostnad på utbildning snarare än enbart ett fördelaktigt incitament till studier.

 • Ställer ungas utbildningsmöjligheter mot äldres chanser att ställa om mitt i livet.
  Regeringen ha sagt att den höjda räntan ska finansiera ett omställningsstudiestöd för personer mitt i arbetslivet. Omställningsstudiestödet i sig är bra, men att dagens unga studenter ska stå för kostnaden för äldres möjligheter att byta yrke skapar en onödig konflikt mellan ungas möjligheter till utbildning och äldres möjligheter till omställning.

 • Gör utbildning mindre lönsamt
  Sverige är redan ett av de länder där utbildning lönar sig sämst, enligt en studie från OECD. När återbetalningskostnaden för CSN-lån ökar betyder det att utbildning lönar sig sämre sett över hela arbetslivet. Det skapar ett incitament att inte utbilda sig, när Sverige behöver enormt mycket välutbildad arbetskraft. 

En höjd ränta slår mot alla tidigare, nuvarande och blivande studenter. Är du också mot räntehöjningen? Skriv under namninsamlingen ovan.

Publicerad: 2021-10-04

Senast uppdaterad: 2021-10-04

Dela sidan