Hoppa till huvudinnehåll
Opinion & fakta

Hög tid för en skattereform

Det är bra att regeringen skjuter till resurser till hälso- och sjukvård, skola och försvar. Men det löser inga långsiktiga behov. Det gäller i synnerhet bristerna i infrastrukturen och välfärden som kämpar med en permanent kompetensbrist.

Sacos ordförande Göran Arrius

— Vårbudgeten försöker tillfredsställa många intressen men saknar en tydlig riktning. Den ekonomiska politiken borde nu präglas av strukturreformer som hanterar klimatutmaningarna och stärker ekonomin på lång sikt. Framför allt behövs en långsiktigt hållbar skattereform med bred politisk uppslutning, säger Göran Arrius, ordförande för Saco.

Riksbankens räntehöjningar har bromsat aktiviteten i ekonomin. Effekterna märks i arbetslösheten som stiger från en redan hög nivå. Läget är också bekymmersamt i regioner och kommuner.

— I ett läge med stigande arbetslöshet ska det självklart satsas på utbildning och omställning. Men regeringens ensidiga satsningar på yrkesutbildning och nonchalans mot högskolan och dess nedskärningar är oroväckande. Högskolan behöver öronmärkta resurser för omställning, och fristående kurser har en viktig plats i utbildningsutbudet, säger Göran Arrius.

Skattesystemet behöver reformeras och anpassas efter nya förutsättningar. Vi står inför ett tekniksprång där artificiell intelligens kan göra tekniken billigare än arbetskraften. Samtidigt måste vi snabbt komma framåt i klimatomställningen. Ett nytt skattesystem måste trygga välfärdens finansiering, främja entreprenörskap och innovationer och ge drivkrafter för arbete och utbildning.

— Regeringen måste ta ansvar för framtiden och sluta lappa och laga i skattesystemet. Det är hög tid för det politiska systemet att samla sig till en skatteuppgörelse som håller över tid. Där har också den alltmer intensiva diskussionen om budgetmålen en naturlig plats, säger Göran Arrius.

 

Håkan Carlsson
Pressansvarig

Tel:0761351847
hakan.carlsson@saco.se

Publicerad: 2024-04-15

Senast uppdaterad: 2024-04-15

Ämne:
Arbetsmarknad
Dela sidan