Ingenjör

Det finns många olika ingenjörsutbildningar, på universitet- och högskola, yrkeshögskan och gymnasiet (T4). Här fokuserar vi på ingenjörer som utbildas på universitet och högskola.

Om du har något slags intresse för teknik, är hysfad på matematik och beredd att kavla upp ärmarna är det troligt att ingenjörsyrket kan vara något för dig.

Vad är då egentligen en ingenjör?

Det finns otroligt mycket omkring oss som ständigt påminner  om vad ingenjörer gör. Konkreta saker. Bra saker. Roliga saker. Ingenjörer såg till att du fick vatten i kranen i morse, och elen till espressomaskinen (som en annan ingenjör fick att fungera). Ingenjörer utvecklade motorn till bussen du tog, designade kretsarna i telefonen du använde för att roa dig på vägen, byggde systemet som styrde signalerna under resan och konstruerade bron som du for över. Ingenjörer planerade och ansvarade för arbetet med att bygga avgångshallen du klev in i när du skulle åka på semester, innan du tog planet som andra hade studerat i en vindtunnel och som sedan lyfte från banan som åter andra ingenjörer låg bakom. Mindre uppenbart är kanske de insatser som gjordes av ingenjörer som forskade på de material som användes i nästan allt du tog i idag – inklusive kaffemuggen. De utvecklade produktionsmetoder som gjorde det möjligt att tillverka och exportera de produkter som i sin tur hela tiden bidrar till vårt välstånd.

Så vad ska man säga? Teknisk problemlösare, kanske? Någon som får teknik att fungera, som utvecklar den, eller rentav någon som forskar på framtidens teknik. Ingenjören kan också vara chef eller projektledare på olika platser i processen.

Eller ska vi rätt och slätt säga problemlösare? För lustigt nog finns åtskilliga ingenjörer som inte ens kommer i närheten av att jobba med teknik, men som ändå tycker att deras utbildning är mycket användbar för det de gör. De brukar säga att det har att göra med sättet man lärt sig att ta sig an och lösa en uppgift – oavsett vilken. Ingenjörsyrket är alltså inte ett yrke, utan många.

Det finns många olika nivåer och inriktningar på ingenjörer. Här på Yrken A-Ö kan du läsa om om


Sveriges Ingenjörer är Sacos experter på det här yrket

Sacos förbund arbetar med att hjälpa sina medlemmar i karriärfrågor och med förbättra deras arbetsvillkor. Därför är de experter på de yrken och utbildningar de företräder. De har också skrivit informationen om yrket på den här sidan.

Sveriges Ingenjörer

www.sverigesingenjorer.se