Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Öka dina chanser att komma in på din drömutbildning

Du kanske saknar behörighet till utbildningen du vill söka. Eller så räcker inte dina betyg för att blir antagen. Oavsett vilket finns det alltid vägar att uppnå dina mål. Med rätt hjälp och en bättre studieteknik klarar du oftast mer än du anar.

Komplettera betyg

Saknar du behörighet till din drömutbildning? Ta först reda på exakt vad du eventuellt behöver komplettera så att du inte lägger tid i onödan.
Vilka behörigheter som krävs för olika utbildningar kan du till viss del se i Skolverkets Behörighetsvisare.

Om du vill ha exakta besked för en viss utbildning måste du titta på Studera.nu eller på lärosätenas egna hemsidor.

Om du behöver komplettera med någon/några kurser som du saknar i ditt gymnasiebetyg och som krävs för att bli behörig till din drömutbildning gör du det via Vuxenutbildningen i hemkommunen.

Det kan också finnas möjligheter att läsa om kurser för att försöka höja betyg från gymnasiet. Även det sker via Vuxenutbildningen i din hemkommun – men då måste du ofta läsa på egen hand och sedan göra en prövning för nytt betyg via Kom Vux.

Dina "nya betyg" som du har skaffat genom kompletteringar av olika slag placerar dig i en särskild urvalsgrupp, urvalsgrupp 2. Läs mer om det här

Om du har frågor eller tycker det är svårt att förstå så ta kontakt med en studievägledare på högskolan eller på Vuxenutbildningen i din hemkommun

Högskoleprovet

Eller räcker dina betyg helt enkelt inte till? Då kan högskoleprovet vara ett alternativ.

Läs om hur du kan anmäla och förbereda dig på studera.nu.

Studieteknik

Med rätt studieteknik lär du effektiv. Studievägledaren Ingmar Andersson, som har föreläsit på Saco Studentmässor har många värdefulla tips att ge. Dessa kan du läsa mer om på sidan om studieteknik.

Hjälp att klara studierna

Du kanske inte tror att du klarar av att läsa in de kurser du saknar? Med ett konkret mål är det lättare att vara motiverad och det finns mycket hjälp att få också för dig som tycker/tror att du är svag i ett visst ämne. Här kan du få bra hjälpa av en studievägledare för att lägga upp en plan på vad du behöver och hur du kan uppnå det. Studievägledare finns på gymnasieskolan, inom Vuxenutbildningen i kommunerna och på högskolan. Läs om studievägledning på Studera.nu

Några exempel på gratis stöd på nätet

irl-hjälp

Dessutom finns alternativet privatlektioner, räknestugor och läger. Några är gratis, andra kostar pengar. Några exempel är

Hjälp på högskolan

Det finns en hel del hjälp och stöd att få på högskolan. Det kan vara extra hjälp att klara studierna, som t.ex. matte- eller skrivarstugor. 

Det finns också hjälp att få av studenthälsan om man inte mår bra. 

Vilka möjligheter finns vid funktionshinder?

Har du ett funktionshinder ska du ändå så långt som möjligt kunna studera på universitet eller högskola på samma villkor som andra studenter. I diskrimineringslagen (2008:567) definieras funktionshinder som varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga. Dokumenterade läs- och skrivsvårigheter/ dyslexi räknas också som funktionshinder. Du bör i god tid, gärna samtidigt som du anmäler dig till universitetet eller högskolan, ta kontakt med universitetets eller högskolans samordnare för studenter med funktionshinder för att få mer information. Detta är extra viktigt om du behöver teckenspråkstolk.

Publicerad: 2014-10-01

Senast uppdaterad: 2024-01-25

Dela sidan