Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Om Pensionspizzan

Pensionspizzan är ett folkbildningsinitiativ för unga som tagits fram som ett samarbete mellan Saco Studentråd, Alecta och KPA pension. Tillsammans är vi experter på pensionsfrågor för unga akademiker.

Foto: Pixabay.com

Saco studentråd

Saco studentråd samlar studentsektionerna inom Sacos medlemsförbund. Det innebär att vi representerar över 115 000 studenter, som i sin tur är samlade i 17 olika fackförbund. Högre utbildning har vi alla gemensamt, och de vi representerar studerar allt från arkitektur och biomedicin till juridik och arbetsterapi. Tillsammans utgör vi en sjättedel av Sacos totala medlemsantal.

Alecta

Alecta är förvaltare av tjänstepension sedan 1917. Vårt uppdrag är att ge kollektivavtalade tjänstepensioner så stort värde som möjligt för både våra företags- och privatkunder. Det gör vi genom god avkastning, bra kundservice och låga kostnader. Alecta erbjuder ålderspension, sjukpension och efterlevandeskydd inom ramen för tjänstepensionen i en kollektiv försäkringslösning. Vi förvaltar 870 miljarder kronor åt våra ägare som är 2,4 miljoner privatkunder och 34 000 företagskunder. Collectum administrerar tjänstepensionen. 

KPA Pension

KPA Pension är pensionsbolaget för dig som är kommun- eller landstingsanställd. Vi förvaltar våra kunders pensionspengar tryggt och etiskt till så låga kostnader som möjligt. Vår vision är att människor ska känna sig trygga i en hållbar värld och ända från starten för nästan 100 år sedan har kunderna varit i fokus för vår verksamhet.

Din tjänstepension ser olika ut beroende på var du arbetar. Tjänstepensionsavtalet för dig som är kommun- och landstingsanställd heter KAP-KL, eller om du är född 1986 och senare, AKAP-KL. KPA Pension är förvalsalternativet, det pensionsbolag som arbetsgivarna och facket har gett förtroendet att ta hand om din tjänstepension, om du inte gör ett annat val.

Publicerad: 2018-10-18

Senast uppdaterad: 2024-01-19

Dela sidan