Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Dina livsval påverkar din pension

Dina val under livet påverkar i stor grad hur mycket du får ut i pension. När du börjar studera, vilket jobb du får och hur du väljer att ta ut föräldraledigheten är bara några exempel.

För att spela upp videon måste du godkänna kakor.
Foto: Pixabay.com

Val av arbete

Pensionen består av flera olika delar. Från staten får du inkomstpension och premiepension. Genom ditt kollektivavtal får du tjänstepension. Du kan även spara privat.

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension (PPM). Den allmänna pensionen bygger idag på din livsinkomst. Vad man tjänar påverkar därför i högsta grad vad man får i pension, vilket kan vara viktigt att ha i åtanke när man väljer utbildning och yrke. Vilken lön och löneutveckling kommer du kunna förvänta dig?

För akademiker är det vanligt att den kollektivavtalade tjänstepensionen utgör en stor av den totala pensionen. Skillnaden mellan att ha tjänstepension och inte kan vara flera tiotusenlappar i månaden. Att arbeta på en arbetsplats med kollektivavtal är därför ett val som i högsta grad påverkar din pension positivt.

Studier och etablering på arbetsmarknaden

Svenska studenter tar ut examen i genomsnitt vid 30 års ålder – mycket senare än studenter i andra OECD-länder. Detta beror i regel på att unga i Sverige väljer att börja studera senare. Följden blir därför att svenska studenter etablerar sig senare på arbetsmarknaden och tappar värdefulla intjänande år till pensionen. 

Rådande pensionssystem bygger på heltidsarbete under ett långt arbetsliv. Varje timme och år har därför stor betydelse. Ett sent inträde på arbetsmarknaden leder till en lägre livsinkomst och försämrad pension. Därför är det viktigt att man redan som ung förstår att ett sent inträde på arbetsmarknaden påverkar pensionen.

Föräldraledighet, vabb och deltidsarbete

Föräldraförsäkringen tillsammans med kollektivavtalen fyller vanligen ut en stor del av den inkomstförlust som ledigheten kan orsaka. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om begränsningarna. Omfattande föräldraledighet, uttag av vabb och deltidsarbete påverkar inte bara hur mycket pengar du har i plånboken utan kan även ha betydelse för din framtida karriär, löneutveckling och pension. Det är därför att rekommendera att man som föräldrar delar på föräldraförsäkringen.

Enligt Föräldraledighetslagen har du rätt att jobba deltid till och med att barnet är åtta år. Många utnyttjar den möjligheten för att man vill ha mer tid med sina barn. Beroende på var du arbetar och vilket kollektivavtal som gäller på den arbetsplatsen påverkas tjänstepensionen dock väldigt olika. I vissa avtal skyddas tjänstepensionen fullt ut medan det i andra avtal kan få betydande negativa effekter på tjänstepensionen.

Publicerad: 2018-10-09

Senast uppdaterad: 2024-01-19

Dela sidan