Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Facket och studietiden

Saco engagerar över 100 000 studenter. Våra 21 förbund bevakar kvaliteten på din utbildning och hjälper dig till rätta bland de snåriga regler som gäller. Du kan också engagera dig i ett förbunds studentsektion eller varför inte i Saco Studentråd som är Sveriges största studentfackliga organisation och jobbar för att förbättra studenters och nyexaminerades situation.

För att spela upp videon måste du godkänna kakor.

Gå med i facket – varför?

I samband med studiestarten träffar du med största sannolikhet Sacos förbund på din högskola. Håll utkik efter dem och ta reda på vad de kan göra för dig. Sacoförbunden är experterna på just din utbildning!

Under din studietid har du stor nytta av att vara med i ett Sacoförbund. På varje förbund finns personer som arbetar för ditt bästa, oavsett om du studerar eller är på väg mot första arbetet.

  • Du får hjälp inför mötet med arbetsmarknaden, hjälp att söka jobb, hjälp med CV-granskning och träning inför anställningsintervjuer samt tillgång till Sveriges bästa lönestatistik, Saco Lönesök.
  • Som medlem i ett Sacoförbund under studietiden har du också möjlighet att bli medlem i Sacoförbundens a-kassa, AEA, om du arbetar i viss omfattning. Det gör att du får en ersättning om du blir arbetslös. 
  • Du kan också engagera dig i ditt förbunds studentsektion för att förbättra din och andras situation på ditt lärosäte, din utbildning och dina möjligheter på arbetsmarknaden. Hitta vilket förbund som passar just dig här.
  • Om du är intresserad av att påverka den nationella utbildningspolitiken är kanske Saco Studentråd något för dig, Sveriges största studentfackliga organisation.

Medlemsförmåner för studenter

Sacos medlemsförbund har olika typer av erbjudanden för dig som är studerande. Du kan t.ex. få:

  • rabatt på försäkringar & relevant litteratur
  • studiebesök & nätverk med yrkesverksamma
  • workshops & seminarier som komplement till din utbildning
  • CV-granskning, lönestatistik och karriärcoaching när du söker jobb
  • möjlighet att söka stipendier

Läs mer om de olika villkoren på förbundens hemsidor. 

Välj ett Sacoförbund som är expert på din utbildning

Sacos förbund är professionsbaserade vilket gör att de experter på sina medlemmars utbildningar och jobb. De arbetar ständigt med att stötta sina medlemmar och förbättra deras arbetsvillkor. Och visst vill du väl att de som förträder dig är bäst på just din utbildning & ditt framtida yrke?

 

Publicerad: 2014-07-28

Senast uppdaterad: 2020-02-21

Dela sidan