Hoppa till huvudinnehåll
Studier

Utlandsstudier under gymnasietiden

Funderar du på att plugga utomlands under din gymnasietid? Det finns många olika alternativ, så det kan vara bra att du tittar igenom och jämför olika möjligheter för att sedan välja det som passar dig bäst.

Olika sätt att plugga utomlands under gymnasietiden

Flera av förslagen innebär att du inte kan tillgodoräkna dig studietiden utomlands när du kommer tillbaka till Sverige . Du ”förlänger” alltså din gymnasietid men kan vinna många värdefulla erfarenheter.

Vissa förslag innebär stora kostnader som oftast inte kan täckas av bidrag eller stipendier.

Vanligast är att man läser utomlands under ett läsår men det finns också kortare alternativ på allt från några veckor upp till en termin. Och så finns ju alternativet att plugga utomlands på sommarlovet .

Många organisationer och utbildningsföretag erbjuder möjligheten att plugga utomlands under ett år (ibland också en termin) USA är av tradition det vanligaste landet som lockat flest elever men numera finna många andra länder på listan över möjligheter till motsvarande gymnasiestudier i andra länder. 

United World Colleges (UWC)

United World Colleges (UWC)är en samling gymnasieskolor med elever från hela världen. Varje får mellan åtta och tio svenska ungdomar ett stipendium till att läsa de två sista åren av gymnasiet på UWC. Läs mer

Några exempel på organisationer

Som erbjuder möjligheter att läsa utomlands – några av dessa är ideella och obundna andra är helt kommersiella företag. Det finns flera så leta gärna själv.

Norden

Man kan också välja att plugga i annat nordiskt land. Inom norden är det fritt fram att söka gymnasieutbildning i annat land – mer info om det här 

Svenska gymnasieskolor utomlands

Det finns några svenska gymnasieskolor i länder utanför Sverige. Här kan man läsa enligt svensk läroplan som gästelev. Kontakta skolorna för mer information.  Läs mer här 

Plugga något interantionellt i Sverige

Om du inte känner dig helt redo att kasta dig ut på egen hand i världen så kanske du kan ta ett första steg genom att välja något ”internationellt” här i Sverige?

Man kan gå på en svensk gymnasieskola som erbjuder en period av studier eller praktik utomlands. Det finns idag gymnasieskolor i Sverige som erbjuder både praktik (APU), studieperioder och studieresor utomlands som en del av utbildningen. Hör med gymnasieskolorna i din hemregion vad de kan erbjuda.

En kortare period utomlands

En kortare period utomlands under tex sommarlovet kan också vara något att fundera på. Språkkurser är vanligast men det finns  också annat som praktik och utbyten.

  • Rotary – sommarutbyt
  • Nordjobb - obs 18 års gräns
  • Camp - Åldersgräns 18 år.
  • Språkstudier – kan man hitta via många olika företag/organisationer. Bra kan kanske vara att åka till en skola där det finns elever av många nationaliteter och inte bara svenskar. Ett exempel är EF Education First

IB – International Baccalaureate

IB-programmet är en internationell gymnasieexamen som man kan läsa på olika skolor här i Sverige – kanske som en förberedelse för fortsatta studier utomlands. Läs mer

Studiestöd

Studiestöd vid gymnasiestudier utomlands – www.csn.se

Publicerad: 2015-02-12

Senast uppdaterad: 2015-02-12

Dela sidan